2022 yılının tarım destekleri ve 2023 yılında uygulanacak sertifikalı tohum desteği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre 2022 üretim yılına ait tarım desteklerinin çiftçilere ödemesi 2023 yılı bütçesinden karşılanacak.
Resmi Gazete’de açıklanan kararda fark ödemesi yapılan 18 üründen yalnızca yaş çay için artışa gidildi.
Yaş çay destekleme primi kiloda 13 kuruştan 30 kuruşa yükseltildi. Diğer ürünlerde herhangi bir artış kararı alınmadı. Fındıkta dekar başına verilen 170 liralık destekte değişiklik yapılmadı.
Kararda, çiftçilere verilen destek ödemelerinde mazot ve gübre desteğinde artış yapıldı.
2022 ürünü buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale (buğday ve çavdar melezi) için dekar başına verilecek mazot desteği 75 lira, gübre desteği 46 lira olarak açıklandı. Bu ürünler için ödenecek gübre ve mazot desteği toplamda dekar başına 121 lira oldu.
Pamuk ve Çeltik için Rekor Artış
Pamuk ve çeltik üretenlere dekar başına 250 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 271 lira destek ödemesi yapılacak.
Kuru fasulye, mercimek ve nohut üretiminde dekar başına 75 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere toplam 96 lira; soya ve patates üretiminde dekar başına 125 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere toplam 146 lira ödeme yapılacak.
Yağlık ayçiçeğinde dekara 88 lira mazot, 21 lira gübre desteği ile toplam 109 lira destek ödemesi verilecek. Nadasa bırakılan tarım arazileri için 38 lira mazot desteği yapılacak.
Organik Tarım ve Gübre Destekleri Artmadı
İlk kez 2019 yılında ödenmeye başlanan organik gübre destek ödemesi aynı kaldı. Katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında organik gübre kullanan çiftçilere 2022 üretim yılı için verilen destek ödemesi dekar başına 20 lira olarak açıklandı.
Organik tarım yapan çiftçilere üç kategoride ödenen organik tarım desteklerinde de artış yapılmadı.
Birinci kategoride bireysel ürün sertifikası ile üretim yapanlara dekar başına 100 lira, aynı kategoride üretici grubu ürün sertifikası ile üretim yapanlara 50 lira ödeme yapılacak.
İkinci kategoride bireysel ürün sertifikası ile üretim yapanlara 40, grup sertifikası ile üretim yapanlara 20 lira destek ödemesi verilecek. Üçüncü kategoride dekar başına 10 lira verilecek.
Çoban Desteği için 12 Bin Lira Ödeme Yapılacak
Küçükbaş hayvancılık desteklemeleri kapsamında yer alan çoban istihdam desteğinde yıllık 12 bin lira ödeme yapılacak.
Çoban istihdam desteğinden, 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip işletmeler ya da çobanlar faydalanacak. Hayvancılık desteği kapsamında toplam 22 ile ilave buzağı desteği ödemesi yapılacak.
Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doğan buzağılara hayvan başına 200 TL ödenecek.