ABD ve Çin arasında bir yıldan daha uzun süredir devam eden tarife savaşı, küresel ekonomiye zarar vermeye başladı. Trump’a göre; tarifeler sayesinde ABD milyarlarca dolar kazanç sağladı. Aynı zamanda Çin’in ekonomisi yavaşladı ve şirketler eve dönmeye karar verdi. Pekin ise tarifelerin ABD tüketicisine zarar verdiğini söylüyor.
Reuters tarafından yapılan bir ankete katılan 60 iktisatçıdan yaklaşık yüzde 80’i, ABD-Çin ticaret mücadelesinin 2020 sonuna kadar aynı şekilde veya daha da şiddetlenerek devam edeceğini öngördü.
ABD Satın Bürosu’na göre; iki ülke 2018’de aralarındaki ticarette 660 milyar dolar büyüklüğünde. Büro, ticaretin nasıl değiştiğini gösteren dört grafik de paylaştı.
İşte bu grafikler:
Yükselen Tarifeler
İlk ticari saldırı 2018’in başlarında ABD tarafından ateşlendi. Ancak ABD ile Çin arasındaki ikili ticaret savaşı, Temmuz 2018’de daha yüksek bir gerilime ulaştı.
Geçen yıl Temmuz ayında ABD, 34 milyar dolar değerindeki Çin malını hedefleyen yüzde 25’lik gümrük vergilerini açıkladı. Buna karşılık Pekin de 34 milyar dolarlık Amerikan malına daha yüksek vergiler getirdi. Tarifeler, bu hamlelerden sonra artarak devam etti.
ABD-Çin Ticareti Yavaşlıyor
Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, 2018’de birbirlerinin en iyi ticaret ortağıydı. Ancak Meksika ve Kanada, bu yıl en iyi iki ABD ortağı olmak için Çin’i geçtiler.
CLSA’nın baş ekonomisti olan Eric Fishwick, “Çin’in ABD’den yaptığı ithalatı azaltma konusunun, ABD’nin Çin’den yapılan ithalatı azaltma konusundan daha başarılı olduğu görülüyor, Her iki şekilde de ticaret yapmak, örneğin Çin’in Avrupa ile ticaretinden daha hızlı bir şekilde yavaşladı. Dolayısıyla ticaret savaşlarının kesinlikle bir etkisi var,” dedi.
Çin ile ABD Ticaret Açığı
ABD, en büyük ticaret açığını Çin ile birlikte yürütüyor. Bu, Donald Trump’ın ilk başta tarifeleri haklı çıkarmak için kullandığı bir noktaydı.
Hedge fon danışmanlık firması Agecroft Partners’ın kurucusu olan Don Steinbrugge, “Amerika’nın net ithalatının büyük bir bölümü yüksek marjlı mamul ürünler. ABD’nin Çin’e net ihracatı, çoğunlukla ekin, petrol, gaz ve orman ürünleri gibi düşük kar marjlı ürünler,” dedi.
Çin’e ABD Soya Fasulyesi İhracatı
Soya fasulyesi, ABD’nin Çin’e sattığı başlıca ürünlerden biridir. Ve şimdi bu da çapraz ateş altında.
Çiftçiler, Trump’ın en büyük destekçileri arasında ve dünyanın en büyük soya fasulyesi üreticisi olan konumunda. Dünyanın en büyük soya fasulyesi tüketicisi olan Çin, Amerikalı çiftçileri cezalandırmak ve ABD başkanını baskı altına almak için bazı çiftlik ürünlerinin alımlarını azalttı.
Geçtiğimiz yılın ortasında Çin, ABD’den soya fasulyesi ithal etmeyi neredeyse tamamen durdurmuştu. Soya fasulyesi Çin’de hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.