Çin ve ülkenin finansal sistemi hakkında kitaplar yazan bağımsız analist Fraser Howie, taraf tutmak zorunda kalmaları halinde pek çok ülkenin ABD’nin safına geçeceğini söyledi. Sonuçta, ABD ile Çin ilişkisi değişen doğası gereği küresel politik ve ekonomik manzaraları yeniden şekillendirdiğinden, birçok ülke sonunda taraf olmaya zorlanıp zorlanmayacakları konusunda endişeleniyordu.
İşte bu noktada, bağımsız analist Fraser Howie’nin yorumu dikkat çekti. Çünkü kendisi pek çok ülkenin taraf olmaya zorlanmaları durumunda ABD’nin yanında yer alacağını öngördü. “ABD ile birlikte gidecekler” diyen Howie, Asya’nın çoğunun 40 yıl önce komünist ülkenin reformlarının başlamasından bu yana Çin’in ekonomik yükselişinin arkasında daha da zenginleşmesine rağmen Doğu Asya devinin yumuşak gücünü çok fazla artıramadığını dile getirdi.
Ayrıca Howie, 30 yıllık büyümede Asya’nın çoğunun Çin’in arkasında zenginleştiğini ama arkadaş olma konusunda başarısızlık yaşadıklarını vurguladı.“Bence bu, Çin’in yumuşak gücünün zayıflığı ki Çin arkadaş edinmekte başarılı olamadı ve insanlar Çin’e karşı arkadaşça yaklaşımdan ziyade sinirliler” diyen Howie, Çin’in 40 yıl içinde yoksul bir ülkeden dünyanın ikinci en büyük ekonomisi konumuna yükselişinin Asya ülkesinin ayakizini ekonomik, politik ve teknolojik olarak genişletmeye teşvik ettiğini kaydetti.
Keza geçtiğimiz günlerde yaşanan ABD ile Çin arasındaki siber casusluk gerilimi de bu durumu desteklemişti. FBI Direktörü Christopher Wray, konuyla ilgili bir basın konferansında ; “Çin’in hedefi dünyanın en büyük küresel süper gücü olarak ABD’nin yerini almaktır” ifadeleriyle dikkat çekmişti. Trump yönetimi şu anda Pekin ile yalnızca tarifeler ve tarife dışı engeller üzerinde değil, aynı zamanda şirketlerin birbirlerine nasıl davrandığı üzerinde de anlaşmazlık yaşıyordu.
Howie ise konuyla ilgili pek çoğu küçük olan Çin’e komşu olan ülkelerin Pekin’i kızdırmak istemeyebileceğini ancak pek çok insanın Çin tarafından haksızlığa uğradığını düşündüklerini belirtti. “Çin’in pek çok alanda adil davrandığını hissetmiyorlar” diyen Howie, bu arada ABD’nin birçok müttefiki ve ortağının hatta görevden ayrılacak olan Savunma Bakanı James Mattis’in bile Trump yönetiminin uluslararası taahhütlerinden memnun olmadığının üzerini çizdi. Bunun özellikle Güneydoğu Asya’daki birçok ülke için çok zor olduğunu çünkü 20-30 yıldır devam eden ekonomik seyahat yönünün değişmekte olduğunu bildirdi.
Keza endişelerini açıkça dile getiren ülkelerden biri Singapur olmuştu. Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, geçen yılki bir açıklamasında ülkesinin dünyanın en iyi iki ekonomisiyle olan ilişkisinin “ABD’nin Çin ile olan ilişkisinin nasıl geliştiğine bağlı olduğunu belirtmişti. “Amerika ve Çin arasında gerginlikler varsa, bizden bir taraf seçmemiz istenecek. Doğrudan olmasa da şu mesajı alacaksınız: Bizimle olmanızı istiyoruz, bizimle misiniz? Değilseniz, bu bize karşı olduğunuz anlamına mı geliyor?” ifadelerini kullanmıştı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.