Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, ticarette alınan önlemlerin enerji piyasaları üzerindeki etkisini yorumladı. Salman, Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarının gelecek dönemde enerji arzı sıkıntısına yol açabileceği ileri sürdü.
Yaptırımların, ambargoların ve yatırım eksikliği gibi tüm etkenlerin en çok ihtiyaç duyulduğu anda hiçbir türden enerji kaynağının olmaması ile sonuçlanabileceğini söyledi.
Suudi Arabistan’ın Ukrayna’ya Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) göndermek için çalışmalarına devam ettiği bilgisini de veren Prens Abdülaziz, LPG’nin en çok yemek pişirme ve ısınmada kullanıldığını kaydetti.
Dünya, OPEC+’a Güvenmek Zorunda
Avrupa Birliği’nin (AB), Rusya’ya karşı bir dizi yaptırım uygulayarak Rus enerjisinin ihracatını azalttığını vurguladı. Ayrıca diğer Batılı güçlerin de Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını finanse etme kabiliyetini azaltmak için önlemler aldığını hatırlattı.
Prens Abdülaziz 2022 yılında enerji piyasasının dinamiklerinden çıkarılan derslerin en önemlisinin dünyanın geri kalanı için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC+) güvenmek olduğunu belirtti.
OPEC+’ın sorumlu bir ülkeler grubu olduğuna değinen Salman, enerji ve petrol piyasalarıyla ilgili politika konularının tamamen bir siloda ele alındığına dikkat çekti. Örgütün, siyasi konulara dahil olmadığını da ekledi.
OPEC+ Günlük 2 Milyon Varil Üretim Kesintisi Kararı
Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki 23 petrol üreticisi ülkeden oluşan grup OPEC+, Ekim ayı başlarında 2 milyon varillik üretim kesintisi yapılacağını açıklamıştı.
Daha sonrasında 4 Aralık’ta yapılan toplantıdan da yine büyük kesinti kararı çıkmış, günlük 2 milyon varil üretim kesintisine devam edilmesi konusunda anlaşılmıştı.
AB ülkeleri tarafından bugün Haziran 2022’de kabul edilen Rusya’dan deniz yoluyla taşınan rafineri petrol ürünleri ithalat yasağı resmen başladı. Söz konusu yaptırım, 8 aylık geçiş sürecinin sona ermesinin hemen ardından uygulamaya girdi.
Bugün uygulamaya giren yaptırımla birlikte Rusya’dan deniz yoluyla taşınan dizel ve sıvı yakıt (fuel-oil) gibi çeşitli rafineri petrol ürünleri AB ülkeleri tarafından satın alınamayacak.