Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu, Uber ile Lyft’in karşılaştırılamayacağını çünkü Uber’in işinin dünyaya yayıldığını ve sunacak daha fazla hizmeti olduğunu söyledi. Düzenleyicilere yapılan bildirilere göre Uber’de kabaca yüzde 4’lük bir paya sahip olan girişimin en büyük hissedarlarından Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun yöneticisi Yasir Othman Al-Rumayyan; “Uber, Lyft’ten tamamen farklı” dedi.
“Tabii ki bu bir yolculuk paylaşım şirketi ancak yalnızca ABD’de değil, tüm dünyada bir yolculuk şirketi” ifadeleriyle dikkat çeken PIF yöneticisi, firmanın şu anda 63 ülkede ve 700’den fazla şehirde faaliyet gösterdiğini, Lyft’in ise sadece ABD’de ve Kanada’da faaliyet gösterdiğini hatırlattı.
Kaldı ki Uber, elektrikli scooter, otonom arabalar, lojistik ve yiyecek dağıtımı gibi farklı segmentlerden oluşan portföyü ile yatırımcılar için tek durak noktası anlamına geliyordu.Lyft ise Uber’e kıyasla yalnızca elektrikli scooter ve bisikletler ile otonom sürüş alanlarında girebilmişti. Al-Rumayyan bu noktada; “Uber ABD’de pazar payına sahip, tüm dünyada pazar payına sahip ve bazı yeni hizmetler getiriyor” açıklamasını yaptı. Al-Rumayyan’ın yorumları, Uber’in halka arzında Lyft ile aynı kaderi paylaşabileceği yönündeki endişeler üzerine geldi. Keza Lyft’in hisseleri, Mart ayındaki halka arzından bu yana şirketin karlılık sorunlarıyla ilgili endişeler arasında yüzde 20’nin üzerinde değer kaybetmişti.
Uber’in de henüz kar elde edemediği gerçeği ve asla karlı hale gelemeyebileceği olasılığı düşünüldüğünde iki şirket arasında değerleme karşılaştırmaları yapılması gayet mantıklı görünüyordu.Ünlü girişim, geçen yol 11.3 milyon dolar gelir elde etse de bunun yanında 1.8 milyar dolarlık zarar açıklamıştı. Uber’in 1.8 milyar dolar zarar etmesi, haliyle firmadan yüksek büyüme bekleyen Wall Street’te tedirginlik yaratmıştı.
Ne var ki firmanın mobilite pazarındaki dominantlığı hala rakipsiz görünüyordu ki Çin ve Güneydoğu Asya gibi büyük pazarlardan çekilse de buralarda hala hisse senetleri vardı. Ve daha yakın zamanlarda Uber Careem’le 3.1 milyar dolarlık satın alma anlaşması yapmıştı.
Bu anlaşmaya işaret eden Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nda Al-Rumayyan; “Uber ve Careem’in ikisi de Suudi Arabistan ve Orta Doğu’daki yerel şirketler olarak kabul edilecekler. Uber’in Suudi bireylere getirdiği iş sayısı, sanıyorum ki 100 binden fazla ve bu gerçekten harika bir şey, bu insanların Uber’i ve onunla sürüş paylaşımı yapmayı sevmelerinin nedeni.” dedi.