
Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve koalisyonu bu hafta sonu yaptığı toplantıda, 1 Mayıs’ta başlattığı tarihin en büyük üretim kısıntısı anlaşmasını, 31 Temmuz’a kadar devam ettirme kararı aldı. Kesinti kararı normalde 30 Haziran’da sona erecekti. Bu gelişme üzerine Brent petrolün varili 43 doları, ABD türü ham petrolün ise 40 doların üzerine çıktı.
Ancak öğleden sonra gelen habere göre Suudi Arabistan, söz konusu anlaşmanın gereğini yerine getireceklerini fakat gönüllü kısıntıya devam etmeyeceklerini duyurdu. Bunun üzerine fiyatlar günlük kazancını geri verdi.
Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, gönüllü kısıntının sadece bir aylık olduğunu ve artık amacına ulaştığını söyledi.#Live press conference for the 179th Meeting of the #OPEC Conference and 11th OPEC and non-OPEC Ministerial Meeting.
?https://t.co/v3sDMXmlhJ pic.twitter.com/IXM02AOMMu
— OPEC (@OPECSecretariat) June 8, 2020
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Suudi Arabistan Enerji Bakanı, koronavirüs salgınının yavaşlaması ile birlikte dünya genelinde petrol talebinin artmaya başladığını ve stoklarda düşüş olduğunu söyledi. OPEC ve diğer üyelerin bugüne kadar uyguladığı üretim kesintisi kararının işe yaradığını söyledi.
Bazı ülkelerin Mayıs ve Haziran aylarında üretim yaptığını, bu nedenle Temmuz, Ağustos ve Eylül’de daha fazla kesinti yapma sözü verdiklerini hatırlattı. Üretim kesintisine uymama gibi bir durumu artık değerlendirmediklerini ifade eden Salman şu şekilde konuştı:
“Bazı üye ülkelerin petrol üretimlerinde kesinti yapmaları konusunda umursamazlık içinde olmalarına ne diğer OPEC ülkelerinin ne de petrol piyasasının tahammülü var.”
Suudi Arabistan, günlük 9,7 milyon varil kesintiye ek olarak, gönüllülük esasıyla bu miktarı daha fazla ölçüde gerçekleştiriyordu. Ancak artık piyasanın dengeye kavuşmasıyla birlikte buna gerek kalmadığını dile getirdi. Libya’nın üretim kesintisi anlaşmasının henüz bir parçası olmadığını söyleyen Salman, tüm OPEC ülkelerinin istikrar arayışında olduğunun altını çizdi.
ABD ham petrolünün varili gelen haberin ardından 38 dolara geriledi.
TSİ 17:33’te %3,24 ekside 38,23 dolardan işlem gören ham petrol, gün içinde 40,44 dolara kadar çıkmıştı. Aynı dakikalarda %2,65 ekside 41,18 olan Brent petrol ise 43,41 dolara ulaşmıştı. Ancak Suudi Arabistan’ın ek kesintiyi bu ay sonunda durduracağı açıklaması fiyatların düşüşe geçmesine sebep oldu.
Fiyatlar Mart ayında tarihi düşüş yaşayan küresel talepte toparlanmanın başlamasıyla Nisan ayından bu yana neredeyse iki katına çıktı.
Küresel petrol fiyatlarındaki artışla yurt içi akaryakıt fiyatlarına da zam yapıldı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası tarafından açıklanan verilere göre bu geceden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litresine 37, motorinin litresine 32 kuruş zam yapıldığı bildirildi.
Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı
09/06/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;
Benzinde 37,
Motorinde 32 KRŞ/LTpompa fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.
— EPGİS (@trepgis) June 8, 2020
Yapılan son fiyat değişikliğinin ardından benzinin litresi yeniden 6 liranın üzerine çıktı. Ortalama fiyatlar İstanbul’da 6,13 TL, Ankara’da 6,24 TL, İzmir’de ise 6,23 TL’ye yükseldi. Ankara’da litresi 5,40 TL olan motorin 5,72’ye, İstanbul’da 5,36’dan 5,68’e çıktı.