Suudi Arabistan’ın döviz rezervleri, Nisan’da üst üste ikinci kez gerileyerek 464 milyar dolardan 443 milyar dolara geriledi.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, tarihi düşük fiyatlardan ve petrol dışı ekonomisine zarar veren salgınla mücadele tedbirlerinden darbe yerken Pazar günü açıklanan veri, iyiye işaret etmedi.
Suudi Arabistan Para Ajansı (SAMA) tarafından açıklanan verilere göre kurumun net yabancı varlıkları geriledi. Çünkü ülke, pandemi ve petroldeki düşüşle mücadelede Mart-Nisan arasında yabancı rezervlerinden Suudi Arabistan’ın Kamu Yatırım Fonu’na (PIF) 40 milyar dolar transfer etmişti.
Suudi Arabistan’ın döviz rezervi, Mart ayında da 24 milyar dolar azalmışken iki ayın toplam kaybı 50 milyar dolara yaklaştı.Maliye Bakanı Mohammed al-Jadaan, Reuters’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Mevcut koşullarda uluslararası pazarlara yatırım yapma fırsatından yararlanmak için rezervlerin bir kısmının PIF’e devredildiği bir defalık işlemler hariç, yabancı rezervler açısından olağanüstü bir çıkış görmüyoruz.”
Rezervlerin azalması, ülkenin ekonomiyi artırmak amacıyla katma değer vergisini üçe katlama ve devlet çalışanlarına yönelik yaşam ödeneğini askıya alma adımından sonra geldi. Kemer sıkan Suudi Arabistan’ın KDV’yi üç katına çıkarması ekonominin mevcut mücadelesi hakkında fikir verirken bu hamle bazı kesimler tarafından eleştirilmişti.
Bugün SAMA’dan gelen bir diğer açıklama, kurumun likiditeyi ve özel sektöre borç verme kapasitesini artırmak için bankacılık sektörüne 50 milyar Suudi Arabistan riyali enjekte etmesi oldu.#Saudi Arabian Monetary Authority has injected SR50 billion into the banking sector to boost liquidity and enhance lending capacity for private sector.@SAMA_GOV https://t.co/u8i4Lqfhto
— Saudi Gazette (@Saudi_Gazette) June 1, 2020
Hareketin, istihdam seviyelerini korumak ve belirli e-hizmetleri ücretsiz olarak sağlamak amaçlarının yanında bankaların özel sektör kredilerini ek ücret ödemeden yeniden yapılandırmasına veya değiştirmesine yardımcı olma amacı taşıdığı söylendi.
Bankacılık sektörünün iyi performans sergilediği ve göstergelerin toplam varlıkların 2020 birinci çeyrek sonunda %14 artışla 2.7 trilyon Suudi Arabistan riyali seviyesine çıktığını bildirdiği eklendi. Açıklamaya göre yılın ilk üç ayında özel sektöre verilen kredi imkanları %12 artarken, ortalama sermaye yeterlilik onanının yüzde 18,6’ya ve likidite karşılama oranının %201’in üzerine çıktığı belirtildi.