Suriye’de yönetim değişikliğinin ardından geçici hükümet, Türkiye’den gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergisini yüzde 300 ila yüzde 500 oranında artırma kararı aldı. Büyük tepki çeken bu kararla birlikte Türkiye’nin Suriye’ye ihracatının durma noktasına geldiği söylendi.
Suriye’nin kuzeyindeki sınır kapısında kilometrelerce tır beklerken, bugün Ticaret Bakanlığı’ndan açıklamalar geldi. CNBC-e’de yer alan habere göre; Ticaret Bakanlığı sınır kapılarında gümrük hizmetlerinin en iyi şekilde verilmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Savaşın ilk yılları ikili ticaretimiz olumsuz olarak etkilese de son yıllarda ivme kazanan ticari ilişkilerimiz ile 2024 yılınd 2,6 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştık. Geçtiğimiz yıl 2,2 milyar dolar olarak kaydedilen ihracatımızda buğday, demir-çelik ürünler, çimento gibi ürünler ön plana çıktı. Buna karşılık, kısıtlı sayıda tarım ürününden oluşan ithalatımız 437 milyon dolar olarak kaydedildi. İkili ticaretimizde karşılıklı talebi olan ürünlerin belirlenmesi ve teşvik edilmesi üzerinde birlikçe çalışılacak. Müşterek ihtiyaçların karşılandığı sektörlerdeki yeni fırsatları keşfederek, geleneksel ticaret akışlarının deinleştirilmesi ikili ticareti artıracaktır,” ifadeleri kullanıldı.
Suriye’ye açılan 8 faal gümrük kapısı olduğu belirtilirken, Mürşitpınar Gümrük Kapısı’nın hukuken ihdas edildiği söylendi. Nusaybin ve Islahiye gümrük kapılarının ise Suriye’de yaşanan olumsuzluklar nedeniyle iç gümrük olarak hizmet vermesinin karara bağlandığı belirtildi. Yayladağı Gümrük Kapısı dışında faal durumda olan gümrük kapılarında ticaretin yürütüldüğü ifade edildi.
Bakanlık, Suriye’ye açılan pek çok gümrük kapısında modernizasyon işlemlerinin devam ettiğini, Ceylanpınar Gümrük Kapısı’nın modernizasyon işlemlerinin tamamlandığını belirtti.
Suriye Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani ile görüşüldü
Suriye’deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani başkanlığındaki heyet dün Ankara’da bir dizi temasta bulundu. Şeybani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşürken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın ile çalışma toplantısına katıldığı da söylendi.
Gümrük tarifelerine ilişkin sorunun Şam heyeti ile de paylaşıldığı belirtildi.