Suriye’nin yeni geçici hükümeti, Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 300 ile yüzde 500 oranında artırma kararının ardından ihracat olumsuz etkilendi.
Karar, ülkenin kuzeyindeki sınır kapıları, Aralık 2024’te Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından muhalif güçlerin kontrolüne geçmesinin ardından geldi. Türkiye’den gerçekleştirilen ithal ürünlere yönelik gümrük vergilerini yüzde 300 ila yüzde 500 oranında artırmaya karar verildi.
Bu kararla birlikte birçok sektördeki ihracatçıyla Suriyeli ithalatçılar büyük zorluklar yaşamaya başladı. Türkiye’nin Suriye’ye yönelik ihracatı durma noktasına geldi.
İHA’da yer alan habere göre; Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu gelişmeleri yakından takip ediyor. Kadooğlu, bütün sektörleri kapsayan bu sorunun çözümü için üzerine düşeni yapmaya çalıştıklarını belirtti.
Krizin derinleşmeden çözümü için ilgili bakanlıklarla sürekli temas halinde olduklarını söyleyen başkan, “Bu karar Suriyeli vatandaşların derin bir enflasyonla karşılaşması ve alım güçlerinin tamamen sıfırlanması anlamına da gelir. Birçok ürüne uygulanan yüksek vergiler ürünlerin üretim maliyetlerinin bile üç dört katı durumunda. 2024 yılında ortalama aylık 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Suriye’de şu an Suriye sınırından ihracatımız bu yüksek gümrük vergileri nedeniyle durma noktasına geldi. Sınırda tırların oluşturduğu kilometrelerce kuyruk bunun en iyi göstergesidir,” dedi.
Kadooğlu, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın bu sorunun çözümü için Suriye’de kurulan geçici hükümet yetkilileriyle temas halinde olduğunu belirtirken, çözümün bir an önce gelmesini temenni etti.