Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Sterlin Neden 5 Lira Oldu? Daha Fazla Yükselir mi?

Sterlin, Türk lirası karşısında tarihinde ilk defa 5 liranın üstünü gördü. Ani yükselişin detayları ve beklentiler haberde…
Sterlin Neden 5 Lira Oldu? Daha Fazla Yükselir mi?
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ekim ayı, piyasalara yaz sıcağını yeniden getirdi ve ortalığı kasıp kavurarak veda ediyor. Döviz kurlarında görülen sert yükselişler, iyimserliği tavan yapan uzmanları şoke etti. Doların 4 lira sinyali vermesi ve sterlinin tarihinde ilk defa 5 liranın üzerini görmesi hiç hesapta yoktu. Uzmanları şaşırtan bu yükselişlerin devamının gelip gelmeyeceği merak ediliyor.

Sterlin, Türk lirası karşısında tarihi rekorunu 5 liranın üstüne taşırken, kısa vadede kalıcılık beklenmiyor.

Sterlin 5 Lira Oldu

Buna karşın Londra’daki stratejistler, Türk lirası için risklere dikkat çekiyor. Beklentiler güncellenirken, ek sıkılaştırma ihtiyacı olduğu yorumları da geliyor. Üstelik sterlin, 10 yılın ilk faiz artırımına doğru hızla ilerliyor.

Sterlin 25 Ekim tarihinde Türkiye saati ile 20:00 sularında 4,96 liradan işlem görürken, 20:20 sularında 5 liranın üstünü gördü.

25 Ekimde 5 Liranın Üstünü Gördü

Saatler 20:39’a geldiğinde ise 5,0441 liraya kadar çıktı. Bu dakikalarda Dolar/TL ve Euro/TL kurları da boş durmayarak, ani yükselişler gösterdi. Daha sonra Türk lirasının toparlanma eğilimine girmesiyle sterlin yeniden 4,98 seviyelerine geriledi. Buna karşın Türkiye piyasalarının açılışında yeniden 5 liranın üzeri görüldü.

GCM Yatırım Banner
Ekim ayında TL; sterlin karşısında % 4,47, dolar karşısında % 5,83 ve Euro karşısında % 5,85 değer kaybetti.

Ekim Ayında TL'nin Dövizler Karşısındaki Kaybı

Eylül ayında sterlinde faiz artırımı fiyatlanmaya başladı. O zamandan beri sterlin kuru % 12,27 oranında yükseldi. Aynı dönemde dolar kuru % 9,79, Euro kuru % 9,06 oranında çıkış yaptı. Ek olarak bahsi geçen dönemde sterlin, G10 ülke para birimleri arasında dolar karşısında % 2,25 oranında değer kazanan tek para birimi oldu.

İngiliz Merkez Bankası’nın Eylül toplantısında faiz artırımına işaret etmesi ise TL karşısında yeni bir güçlenme olarak karşılanabilir.

BoE Faiz Artırımına Gidebilir

10 yıl sonra bir ilke imza atacak olan BoE, ekonominin beklendiği gibi gelişmesi durumunda, “enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefe dönmesi için gelecek aylarda parasal teşvik tedbirlerinin geri çekilmesinin uygun olacağını” düşünüyor.

Ekonominin hız limiti azalıyor diyen BoE Başkanı Mark Carney ise “ayağı, gaz pedalından çekmeli,” şeklinde vurgu yaptı.

BoE Başkanı Mark Carney

İngiltere üçüncü çeyrek GSYH oranını % 0,3 beklentisinin üstünde, % 0,4 artış olara açıkladı. Bu veri ise merkez bankasının ekonomiye dair şahin duruşunu doğrulamış oldu. Aynı zamanda faiz artırımı beklentilerini güçlendirdi ve sterlinin yeniden güçlenmesini sağladı.

Ekonomistlere göre 2 Kasım’da gerçekleşecek BoE toplantısında, % 0,25 olan politika faizi % 0,50 oranına yükselebilir.

Ekonomistlerin Faiz Artırımı Yorumu

Bu durumda da 5 Temmuz 2007 sonrasında ilk faiz artırımı yapılmış olur.

London Capital Group Kıdemli Piyasa Stratejisti İpek Özkardeşkaya tarafından yapılan açıklamada; TL’nin haber akışına bağlı olarak satış baskısını ciddi boyutlara ulaştırdığı belirtildi.

İpek Özkardeşkaya Sterlin Yorumu

Ama sterlinde 5 lira seviyesinin kısa vadede kalıcı olmadığı ifade edildi. Özkardeşkaya, dengesiz dış ilişkilerin finansal riske dönüştüğüne dikkat çekti. “Sterlin/TL’nin 5 üzerinde katılaşacağını düşünmüyorum,” dedi.

TCMB’nin PPK toplantısına da değinen stratejist, geç likidite faizinin arttırılmasıyla piyasanın rahatlayabileceğini de açıklamalarına ekledi.

TCMB'nin Daha Sıkı Olması Gerek

TCMB’nin faiz kararı, beklentiler dahilinde geldi ve oranlar sabit tutuldu. Karar sonrasında yeniden döviz piyasasında yükselişler meydana geldi ve Dolar/TL 3,80 seviyesinden hızlıca yükselmeye başladı. Türk lirası cephesinde denge arayışı devam ederken, uzmanlar risklere odaklanmış durumda.

Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash, TL’nin zor zamanlar geçirdiğine söyleyerek, hem jeopolitik hem de yerel makroekonomik açıdan baskılara dikkat çekti.

Timothy Ash TL Yorumu

Ash’e göre en büyük problem; “ekonomi aşırı ısınmaya dair açık sinyaller verirken, hükümetin 2019 seçimleri öncesi daha fazla teşviklerden söz ediyor olması.” Politikanın sıkılaştırılması gerektiğini düşünen Ash, aksi durumda büyük piyasa dalgalanmalarının görülebileceğini vurguladı. Üstelik bu duruma seçim anketlerinin bile yardımcı olamayacağını belirtti.

Cari açığın % 70 sıcak parayla finanse edildiğini söyleyen Ash, TCMB’nin sıkı para politikasında yeteri kadar sıkı olmadığını düşünüyor.

Timothy Ash TCMB Yorumu

Ash “TCMB’nin % 11,2 ile hedefin iki katından fazla enflasyonla, % 12 fonlama maliyetinin yeteri kadar sıkı değil,” cümlesini kurdu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.