
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’deki bankalara yönelik değerlendirmede bulundu. Sektörde yeterli regülasyon ve denetim olmasına rağmen Türk bankalarının gelecek 12 – 18 aydaki kontrollü performansının istikrarı etkileyebileceğinin ifade edildiği raporda, tüm risklere rağmen Türk bankalarının finansal görünümünü koruduğu bildirildi.
S&P’nin hazırladığı raporda Türk bankalarının güçlü ve zayıf yönleri ele alındı.Cumhurbaşkanlığı’nın Merkez Bankası ve regülatörler üzerindeki müdahalelerinin izlenmeye devam edileceği belirtildi. Bu durumun Türkiye’deki kurumsal yapıya dair değerlendirmelerini etkilediği ifade edilirken, Türk bankalarının son dönemdeki baskıya rağmen riskleri fiyatlamaya devam edebildiği söylendi.
Türk bankalarının güçlü yanlarının sıralandığı bölümde; çekirdek karlılık metriklerinin ortaya koyduğu son dönemdeki baskıya rağmen sistem risklerinin fiyatlandığı, sağlıklı finansal indikatörler ortaya konulduğu, iyi dağıtılmış ve parçalı kredi portföyünün olduğu, özel bankaların yönetiminin oldukça şeffaf olduğu gibi durumlar yer aldı.
Zayıf yanlarının sıralandığı kısımda yüksek enflasyon dikkat çekti.Enflasyon Ekim ayında %25’in üzerine çıkarak tarihi rekoru kırdı. Hükümetin aldığı bir dizi önlem ve yaptığı indirimler sayesinde bu sabah açıklanan Kasım enflasyonunun %21,62’ye gerilediği gözlendi. Bu gerileme piyasada olumlu karşılandı anda S&P’nin yayınladığı raporda, yüksek enflasyon Türk bankalarının zayıf yanı ve risk faktörü konumunda yer aldı.
Bunun yanında; düşük tasarruf oranları ve dış fonlamaya bağımlılık nedeniyle bankaların fonlama pozisyonlarının gerilmesi, yabancı para cinsinden ticari kredilerden doğan riskler, son yıllarda kurumsal denge mekanizmalarında ve yönetim standartlarında beklenmeyen bir erozyon yaşanması, jeopolitik risklerden kaynaklanan belirsizlik gibi durumlar ise Türkiye’deki bankaların zayıf yanları olarak kaydedildi.