
Altın fiyatlarındaki düşüş sürüyor. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’in, Salı günü yaptığı konuşmanın ardından dolar yükselirken, altın düşüşe geçti. Powell, bugün ABD Parlamentosu’nda ikinci bir konuşma daha yapacak.
Piyasaların dikkatlerini çevirdiği toplantı öncesinde altın fiyatlarındaki negatif seyir hızlandı. Ons altın Mart ayına 1.314 – 1.315 dolar aralığında başladı.
Spot altın, Singapur saati ile 12:34’te, %0,3 kayıpla ons başına 1.314 dolara kadar indi.Altın, Şubat ayında toplamda %2’lik bir düşüş kaydederken, üç aydır devam eden yükselişini de sonlandırmış oldu. Uzmanlar, FED Başkanı Powell’in geçtiğimiz gün yaptığı konuşmada, faiz artışı beklentisinin güçlenmesinin ve ekonomik görünümün iyiye gittiğini bildiren açıklamalarının altını aşağı çektiğini belirtiyor.
1 Mart 2018 tarihli altın fiyatlarına göre; gram altın 160 lira, çeyrek altın 257 lira, yarım altın 513 lira ve Cumhuriyet altını 1.066 liradan alıcı buluyor.Diğer değerli metallerdeki duruma da göz atacak olursak; spot gümüşün %0,3 düşüşle ons başına 16.3726 dolara gerilediğini görmekteyiz. Gümüş bu düşüşle birlikte Şubat ayında %5,4 azalmış ve Nisan ayından bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirmiş oldu. Platin %0,6 azalarak ons başına 977.85 dolara indi. Paladyum ise Şubat ayında %1,2 değer kazanarak ons başına 1,043.34 dolara yükseldi.
National Australia Bank ekonomisti John Sharma, ekonominin ivme kazanması konusunun netleşmesiyle doların yükselip, altının daha da gerileyeceğini söyledi.Başarılı ekonomist, yatırımcıların büyüme ve para politikalarına ilişkin beklentiler için daha fazla işaret almak isteyeceklerini söyledi. Ekonominin toparlandığı konusunun teyit edilmesi halinde ise altındaki düşüşün hızlanacağını bildirdi. ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi dün 3 baz puan geriledikten sonra %2,87 yatay seyretti. BNP Paribas analistleri de altının 2018 yılında değer kaybedeceğini düşünüyor.