Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

S&P’nin Türkiye için Beklenen Kredi Notu Kararını Açıkladı

S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu bir kademe daha yükseltti. Kurum Türkiye için bu yılın ikinci not artışını yaptı.
S&P’nin Türkiye için Beklenen Kredi Notu Kararını Açıkladı
HABER GİRİŞ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu bir kademe yükselterek B+’dan BB-‘ye çıkardı ve görünümünü durağan olarak belirledi. Bu yıl içinde ikinci kez Türkiye’nin kredi notunu artıran S&P, Türkiye’nin ekonomik istikrar çabalarını öne çıkardı.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikası sayesinde Türk Lirası’nın istikrar kazanması, enflasyonun düşme eğilimi göstermesi, döviz rezervlerinin artması ve dolarizasyonun azalmasının sağlandığı belirtildi.

S&P, Türkiye’nin tasarruf açığının azalmasına ve cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranında 2022’den bu yana yaklaşık 4 puanlık bir düşüş yaşanmasına vurgu yaptı.

S&P, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk Lirası ile yerel sermaye piyasalarına güvenin yeniden tesisi konusunda ilerleme kaydedilmesi halinde notun tekrar yükselebileceğini ifade etti.

Asgari Ücret Değerlendirmesi

Ayrıca, asgari ücret artış oranının belirlenmesinde, hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine, 2024 yılı için tahmin edilen yaklaşık yüzde 44 oranına endekslenmesinin enflasyonla mücadele için bir risk oluşturabileceğine dikkat çekildi. Ücret artışının yüzde 30’un üzerine çıkmasının enflasyonla mücadele sürecini uzatabileceği ifade edildi.

GCM Yatırım Banner

Türkiye’de bir sonraki seçimin 2028’e kadar planlanmamış olması, talep ve enflasyonu kademeli mali sıkılaştırma ile baskılamak için fırsat sunabileceği anlamına geliyor. Özel tüketimin yavaşlaması ise, Türkiye ekonomisinin soğumasında kilit bir rol oynayacak. 2025 yılı için reel GSYH büyüme oranı yüzde 2,3 olarak tahmin ediliyor.

S&P’nin değerlendirmesinde, TCMB’nin sıkı para politikasının korunacağı, tasarruf eğiliminin artmasıyla dolarizasyonun azalacağı ve bu durumun enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlayacağı öngörüsüne yer verildi. S&P’nin yanı sıra Fitch Ratings ve Moody’s gibi diğer kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiye’nin notunu son aylarda artırdı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın