Kripto varlıkların ihracı ve kripto varlık hizmet sağlayıcı platformları ile ilgili yasal düzenlemeler konusunda yürütülen çalışmaları belirli aralıklarla paylaşan Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) bugün yeni açıklamalar geldi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İ.Ü. Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde düzenlenen “Blok Zincir Teknolojileri ve Hukuki Altyapısı” sertifika programında konuşma yapan SPK Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör, Türkiye kripto para piyasası için yapılan ve yapılacak düzenlemelere değindi.
“Blok Zincir Teknolojisi Hayatın Her Alanında Olacak”
Açıklamalarında SPK’nın blok zincir teknolojisi ve kripto varlıklara bakışını ortaya koymaya çalışan Güngör ilk olarak blockchain teknolojisine verdikleri öneme vurgu yaptı. Bu teknolojiyi kripto varlıklardan ayrı bir konumda tuttuklarından bahseden Güngör açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Blockchain teknolojisi kullanılarak kripto varlıklar üretiliyor. Biz blockchain teknolojisini ve kripto varlıkları birbirinden ayrı düşünüyoruz. En azından ilk aşama için. Bu alanda yapılması planlanan düzenlemelerde blockchain teknolojisinin hayatın her alanında kullanımıyla ilgili bir kısıtlamaya gidilmemesi, bir engel konulmaması temel şiarımız. Bu gelecekte çok etkili olacak ve sadece finansal bir ürün değil. Blockchain üzerinden üretilen finansal varlıkları ayrı düşündüğümüzü belirtmeliyim.”
Kripto Varlıklar Hakkındaki Bilgi Eksikliğine Vurgu Yaptı
“Kripto varlıklar hakkında ilgili söyleyeceğim olumsuz şeyler blockchain teknolojisiyle ilgili olumsuz yargı varmış gibi algılanmasın lütfen” diyen Güngör, sektördeki bilgi yetersizliğine vurgu yaparken sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tabi karşıt görüşler olduğunun da bilincindeyiz. Şöyle deniyor: Kripto varlıklar blockchain teknolojisinin gelişmesinin bir nevi yakıtıdır. Kripto varlıkları blockchainden ayrı düşünemezsiniz. Şöyle bir gerçeklik var: Türkiye’de bu alana yatırım yapan kişilerin yüzde 99,9’u blockchain tarafıyla ilgili yeterli bilgiye sahip değil. Bu kişileri cezbeden unsur kripto varlıkların fiyat hareketliliği.”
“Kripto Para Piyasası Kısmen Düzenlenmiş Durumda”
Güngör, açıklamasının devamında ülkemizde kripto alanında yaklaşık 7 milyon yatırımcı/tüketicinin olduğunu ancak her dört kişiden üçünün başka yerlerde de hesabı olduğunu belirtti. Ayrıca her yazılana inanılmaması gerektiğini ve Türkiye’deki platformlardaki bakiyenin dünyanın sadece binde ikisi civarında olduğunu dile getirdi.
Olaya varlıkların çıkarılması ve halka satışı ile kripto varlık alım satım platformlarının düzenlenmesi şeklinde iki pencereden baktıklarını söyleyen Güngör, sektörde gerçekleşenleri 2017 yılından bugüne takip ettiklerini aktardı. Yapılacak düzenlemelerin evrensel olacağı bilgisini vererek şöyle konuştu:
“Düzenleme olduğunda devlet garantisi var algısı oluşuyor ve devlet baba geleneği sürüyor. MASAK bilindiği üzere, kripto varlık alım satım platformlarını yükümlü bir hale getirdi. Kara paranın aklanması ve terörün finansmanı alanındaki kişileri bildirme yükümlülüğünüz var. Aslında bu piyasa kısmen düzenlenmiş durumda.“