Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde düzenlenen 4’üncü Uluslararası İslami Finans ve Muhasebe Konferansı’nda açıklamalarda bulundu. Gönül, yeni faizsiz finansal ürünler üzerinde yoğun olarak çalıştıklarını vurguladı.
Katılım finans sisteminin ahlaki değerleri merkezinde barındırması, sosyal adaleti öncelemesi, değer üretimini desteklemesi ve pozitif sosyal etki oluşturmasıyla içtimai hayatta önemli bir yerde bulunduğunu belirtti.
Sunduğu fırsatlarla katılım finans ve faizsiz finans konularının dünyada sermaye piyasalarının önemli gündem maddelerinden olduğunu savundu.
Katılım Finans, Yastık Altı Birikimleri Sisteme Sokuyor
SPK Başkanı Gönül, katılım finansın tasarruf sahiplerinin yastık altı birikimlerinin finansal sisteme kazandırılmasına büyük katkı sağladığını ve büyük bir potansiyel içerdiğini kaydetti.
Faiz hassasiyeti olan tasarruf sahibi ve müteşebbislere sunulan faizsiz finansman araçlarının başında Mudaraba, Müşareke, Murabaha ve İcare olduğunu anımsattı.
Katılım finans sistemine uygun sermaye piyasası araçları arasında başta şirket paylarının olduğunu söyleyen Gönül; kara iştirakli tahvil, katılım esaslı yatırım ve emeklilik fonu, girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ve projeye dayalı menkul kıymetler ile kira sertifikalarına da işaret etti.
Son dönemde Sukuk’un yoğun talep gören ürün olduğuna dikkat çekerek, daha sonra Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası (DESİYAB) Ortaklık Sertifikaları (DOS) ile başlayan faizsiz finansal ürün geliştirme sürecinin, Gelir Ortaklığı Senetleri (GOS), Kar ve Zarar Ortaklığı Belgeleri (KOB) ve Gelire Endeksli Senetler (GES) ile devam ettiğini belirtti.
Kira Sertifikası İhracına İmkan Tanındı
Katılım finans alanının sermaye piyasasında taşıdığı potansiyeli ortaya çıkarmak için uluslararası uygulamalara paralel çeşitli düzenlemelerin yapıldığının da altını çizdi.
Bahsi geçen düzenlemelerden ilkininse 2010 yılında yayımlanan “Kira Sertifikalarına ve Varlık Kiralama Şirketlerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ” olduğunu anımsattı.
Tebliğ ile faizsiz bir finansman aracı olan sahipliğe dayalı kira sertifikası ihracına imkan tanındığını dile getiren Gönül, şöyle konuştu;
“Kira sertifikalarının sermaye piyasasında yeni bir ürün olarak yerini alıyor. 2012 yılında Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan düzenleme ile katılım sermaye piyasası ürünleri de ilk defa kanun düzeyinde kabul edildi.”
Yeni Faizsiz Ürünler için Çalışılıyor
Kira sertifikalarına ilişkin düzenlemelerin uluslararası uygulamalar ve sektörden gelen talepler dikkate alınıp, çeşitli tarihlerde güncellenerek bugünkü haline getirildiğinin bilgisi vergi.
Gönül açıklamasında, “Bu güncellemeler ile sahipliğe dayalı kira sertifikasının yanı sıra yönetim sözleşmesine, alım-satıma, ortaklığa, eser sözleşmesine veya bunların birkaçından oluşan karma sözleşmelere dayalı kira sertifikası türleri mevzuatımıza ve piyasamıza kazandırılmıştır.” ifadelerini kullandı.
Katılım finans sisteminin katılım finansman kuruluşları, katılım sermaye piyasaları ve katılım sigortacılığı olmak üzere üç temel üzerinde gelişmeye açık olduğuna işaret etti.
Söz konusu kapsamda, SPK’nın sermaye piyasalarıyla ilgili diğer konularda olduğu gibi katılım sermaye piyasaları konusunda da uluslararası gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirdi.
SPK Başkanı Gönül, SPK’nın 12’nci Kalkınma Planı toplantıları kapsamında katılım finansın sektördeki payının artırılmasına yönelik yeni faizsiz finansal ürünler üzerinde yoğun olarak çalıştığının da altını çizdi.
KAYNAK: AA