
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), koronavirüsün ülke ekonomileri üzerinde yaratacağı olası etkileri değerlendirdi. “Koronavirüs Kredi Koşullarını Gölgeliyor” başlıklı yazıda, çarpıcı değerlendirmeler dikkat çekti. Salgının Çin için yüksek risk içerdiği belirtilirken, Singapur ve Hong Kong gayrisafi yurt içi hasıla büyümesinin Çin’den çok daha fazla etkilenebileceği aktarıldı.
Son verilere göre virüsün enfekte ettiği kişi sayısı 45 bini, can kaybı ise 1000’i geçti. S&P analistlerinin hazırladığı raporda virüsün özellikle Çin ve Asya Pasifik ülkeleri için yüksek risk teşkil ettiği ancak hastalıktan ölenlerin sayısının az olduğu diğer ülkeler için artan risk konumunda olduğu ifade edildi.
Şu anda salgının yayılma hızı ve zirve noktasının ne zaman olacağına dair kesin bir bilgi olmadığı söylenen raporda sağlık uzmanların açıklamalarına da yer verildi. Şubat sonu ile Haziran ayı arasında yayılmanın devam etmesinin beklendiği, Mart ayında ise pik yapmasının beklendiği bildirildi. Salgının beklenenden çok daha hızlı bir şekilde yayılmasının insan hayatının yanında ekonomik açıdan da maliyeti artacağını vurgulandı.
Çin’in ekonomik büyümesinin 2020 yılının sonunda %0,7 puan düşeceğini öngören kurum analistleri %5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.Virüsün küresel ekonomik büyüme üzerinde ise 0,3 puanlık düşüş yaratması öngörülüyor. Finans piyasalarının henüz yeterince kötümser olmadığı belirtilen raporda virüsün etkilerinin Çin’den daha fazla hissedilecek ülkeler olacağına dikkat çekildi. Singapur ve Hong Kong GSYH’lerindeki düşüşün, Çin’den .ok daha yüksek olabileceği belirtildi.
Salgının Avrupa ekonomisi üzerinde de olumsuz etki yaratacağı belirtilen raporda yıl sonunda %0,1 – 0,2 puan arasında düşüş yaratabileceği tahmin edildi. Çin’den uzak olmasına rağmen Avustralya ekonomisinde de nispeten hissedileceği, negatif etkinin emtia, turizm ve eğitim alanlarında görüleceği ifade edildi. ABD ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlı olması beklenirken, 2020 sonunda bu ülke ekonomik büyümesi üzerinde 0,1 puan düşüş yaratacağı tahmin edildi.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, salgını yenme kapasiteleri olduğunu, bunun yanında sosyal ve ekonomi alanındaki hedeflere de ulaşılacağını söyledi. Öte yandan ekonomistler Çin Devlet Başkanı gibi düşünmüyor. Virüsün bu yılın ilk çeyreğinde ekonomik büyümeyi daraltacağı belirtildi. Citigroup ekonomistleri virüsün tam olarak bulaşma ve kuluçka dönemi gibi önemli bilgilerin bilinmemesi sebebiyle Çin için büyüme tahminlerini düşürdü.