Dünyanın en büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P Global, Türkiye’nin kredi notunu B olarak teyit ederken, durağan olan görünümü ise negatif olarak güncelledi.
S&P Global, açıklamasında ülkede yaşanan yıkıcı depremler sonrası toparlanma maliyetleri ve kontrol altına alınamayan enflasyon gibi risklere dikkat çekti. Negatif görünümün, para politikası, mali ve ekonomi politikalarda savunulamaz olarak gördükleri riskleri yansıttığı belirtildi.
Açıklamada, “Kontrol edilemez enflasyon mali, ekonomik ve siyasi analizi karmaşık hale getiriyor” ifadelerine yer verildi.
Geçen Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu ultra gevşek para politikaları nedeniyle düşüren kuruluşun değerlendirmesinde, 2022 yılı için açıklanan düşük merkezi hükümet açığına rağmen, Türkiye için diğer genel kamu sektörü risklerinin arttığı belirtildi.
Raporda, Şubat ayında gerçekleşen depremlerin ardından Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 12’si kadar iç ve dış finansmana ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi.
Notun Yükselebileceği Senaryodan da Bahsedildi
Kamu maliyesi ve finansal istikrar üzerindeki baskının artması halinde potansiyel olarak yenilenen kur değer kaybıyla bağlantılı olarak kredi notun düşürülebileceğinin belirtildiği raporda, olumlu senaryoya da değinildi.
Para ve finans sektöründe öngörülebilirliğin artması ve başta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) net döviz rezervleri olmak üzere ödemeler dengesi pozisyonunun güçlenmesi durumunda notun yükselebileceğine işaret edildi.
Ekonomideki Büyüme Beklentileri
Raporda, Türkiye ekonomisinin büyüme beklentilerine de değinildi. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,1, gelecek yıl yüzde 2,8 ve 2025’te yüzde 3,4 büyümesinin tahmin edildiği kaydedildi.
İşsizlik oranı için beklenti bu yıl yüzde 11,5 olarak gerçekleşirken; oranın gelecek yıl yüzde 10,4 ve sonraki yıl ise yüzde 10,2’ye ineceği öngörüldü.