Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Sözleşmelerde TL’ye Geçiş Tebliği Görüşe Açılırken, Dönüşüm Kuru Belli Oldu

Dövizle yapılan sözleşmelere getirilen yasak sonrasında Türk lirasına geçişin detayları belli oldu.
Sözleşmelerde TL’ye Geçiş Tebliği Görüşe Açılırken, Dönüşüm Kuru Belli Oldu
Son Güncelleme: 
Yorum

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Türkiye’deki yerleşiklerin dövizle sözleşme yasağına istisnalar getiren taslak görüşe açılırken, dönüşüm kuru hakkında da karar kılındı. Söz konusu taslak yabancı şirketlere dövizle sözleşme istisnaları içeriyor. Bu istisnalar arasında ise ihracatçılar, havacılık ve leasing alanındaki yabancı şirketler yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından görüşe açılan taslak gereğince, 2 Ocak 2018 tarihli kur esas alınacak.

Geçtiğimiz ay yapılan duyuruda, dövizle mal ithal edip Türkiye’de satan veya işleyip ihraç eden şirketlerin sözleşmelerinin kapsam dışında tutulacağı söylenmişti.

Gecis Kuru13.09.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 12.09.2018 tarihli ve 85 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 07.08.1989 tarihli ve 32 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar kapsamında, bir takım düzenlemelere gidildi.

Bu doğrultuda Türkiye’de bütün döviz bazlı sözleşmeler iptal edilmiş ve 30 gün içerisinde yenilenmesi gerekenler arasına; alışveriş merkezleri, gayrimenkuller ve kira sözleşmelerini döviz bazlı yapanlar dahil edilmişti. Bakanlık yaptığı duyuruda dövizle yapılan sözleşmelerin TL’ye çevrilmesini öngören düzenlemenin, sadece Türkiye’de yerleşik kişiler arasında yapılan sözleşmeleri içerdiğini bildirdi.

Söz konusu düzenlemeler kapsamında dönüşüm kuru, 2 Ocak 2018 tarihindeki 3,77 lira olarak belirlendi.

Turk Lirasi KorumaEğer bahsi geçen sözleşmeler 2 Ocak’tan sonra yapılmışsa bedeller sözleşme tarihinde geçerli olan Merkez Bankası efektif satış kuru esas alınarak yapılacak. Bu tarihten önce yapıldıysa da kurda 3,77 lira esas alınacak. TL’ye geçiş kuru açıklamasında; yenilemede döneminde tekrar tespit edilecek tutarların bu fıkranın ilk cümlesinde belirlenen Türk parası karşılığı, 2 Ocak 2018 tarihinden yenileme tarihine kadar Türkiye İstatistik Kurumu’nun her ay yayınladığı enflasyon oranlarının esas alınarak belirleneceği bildirildi.

Güncel Döviz Kurları Hakkında Bilgi Almak için Tıklayın

Yabancı kişilerin Türkiye’de bulunan şirketleri için ödemelerini dövizle yapmalarına izin verilecek.

Yabanci Sirketler Dovizle Odeme IzinYurt dışında yerleşik kişilerin Türkiye’de bulunan; ofis, şube, temsilcilik, irtibat bürosu, %50 ve daha fazla pay sahibi olduğu şirketler, iş ve hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedeli döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılabilecek.

Öte yandan Türkiye’de yerleşik kişiler konut ve işyeri dahil gayrimenkul satış sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve diğer ödeme yükümlülüklerini dövizle yapamayacak. Yabancılara hizmet sözleşmelerini dövizle imzalamalarına imkan sunulurken, Türkiye’deki yerleşiklere danışmanlık ve aracılık dahil hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedelini dövizle imzalamasına izin verilmeyecek.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%