İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde (AFAD) düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu. Büyük İstanbul depreminin gündemlerinde olduğunu belirterek, buna bağlı bütün hazırlığın yapıldığını kaydetti.
Avrupa Birliği’ne (AB) çağrıda bulunulduğunu söyleyen Soylu, büyük bir depremde ortak lojistik bir deponun acil müdahaleyi tüm ülkelerin kapasitesi çerçevesinde sağlanacağını iletti.
Çağrının karşılık bulduğunu ve projelendirildiğini paylaştı. AB çerçevesinde İstanbul’un Avrupa’nın bu projede lojistik üssü olduğunu aktararak şöyle konuştu:
“Yani dünyanın bir yerinde ihtiyaç duyulursa buradan gidilecek, etrafımızdaki coğrafyada bir şey olursa yine buradan gidilecek, bizde bir şey olursa yine ortak kaynaklar çerçevesinde buradan sağlanacak.”
Afet Zamanındaki Çıkan Videolar Kurumların Bilinçlendirme Videolarından Çok İzleniyor
Birinci önceliğin yıkılmayan binaların ve şehirlerin yapılması olduğunu belirterek, vatandaşın bu konuda bilinçlendirileceği bildirildi.
Bir afet sırasında slogan üretmenin, enkazdan kimsenin canlı çıkmasını sağlamadığını vurguladı. Afetlerde üretilen yalan ve dezenformasyon videolarının, AFAD’ın veya ilgili kurumların eğitim videolarından daha fazla izlendiğinin bilgisini verdi.
Çalışmalarda ortaya çıkan dirençli şehirler kavramından bahseden Soylu, afete karşı dirençli şehir amblemini ve karakterini şehirlerle buluşacağını duyurdu.
Risk planlarını azaltmanın en önemli sonucunun dirençli bir şehir olacağı ve yıkılmamanın bina yaparken daha çok çimento koymak olmadığını belirtti.
Türkiye’deki 81 ili işaret eden Soylu, il afet azaltma planlarının hazırlandığını ifade etti. Planlar için 99 üniversiteden toplam 289 akademisyenin desteğiyle tam 162 çalıştayın düzenlendiğini ekledi.
Toplamda 26 faklı afet türünün çalışıldığını ve 81 ilde 222 amaç, bin 364 hedef ve yaklaşık 12 bin 89 eylemin belirlendiğini kaydetti. Bunların kullanılmasına yönelik genelgelerin ise valiliklerde tamamlandığı aktarıldı.
Taşkınlar için Devlet Su İşleri ile Toplantılar Yapıldı
Olası bir depremde sürecin daha hızlı ilerlemesi için dijital altyapıya ihtiyacın bulunduğunu bildirdi. Bunun için İl Afet Risk Azaltma Planı’nda (İRAP) 5 bin 150 kuruluşun eylemleri raporlayarak takip edeceği bir çevrim içi izleme ve değerlendirme yazılımının hazırlandığını duyurdu.
Özellikle son yıllarda artan taşkınlara da değinen Soylu, bunun için hızlı bir şekilde önlem almak için Devlet Su İşleri’yle toplantıların yapıldığını söyledi.
İlk önceliğin İstanbul olduğunu, daha sonrasında da belirlenmiş takvime göre tüm illerde sürdürüleceği hedefleniyor.
Fiziki kapasite, lojistik depoları, afet gönüllüleri, sivil toplumla gerçekleştirilen organizasyonlar ve arama kurtarma ekiplerinin bulunduğu kaydedildi.
Sadece gönüllü sistemine başvuran 561 bin 5 kişi var. Bunun yarım milyon Türk vatandaşı olduğunu söyleyerek teşekkür etti.