Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal yardım programındaki aylık ödemelerin artışlı bir şekilde hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacağını açıkladı. Yanık, Ocak ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme ile sosyal yardım modelleri kapsamındaki ödemelerle ilgili yazılı açıklamada bulundu.
Yaşlı ve Engelli Aylığı, Evde Bakım Yardımı ve Sosyal Ekonomik Destek ödemelerinin artışlı bir şekilde hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacağını duyurdu.
Bakan Yanık, 2023 yılında yapılacak çalışmalara da dikkat çekti. Yanık, tüm toplumu hedefleyen sosyal hizmetlerle yardımlara ilişkin kapasite ve hizmetlerini iyileştirmeye devam edileceğini kaydetti.
Yeni hizmet modelleri ve alanlarının da geliştirilerek ortaya çıkacak yeni zorluklar ile risklere çözümler üretmenin sürdürüleceğini ekledi.
Evde Bakım Yardımı Aylık 560 Bin Engelli Vatandaşa Yapılıyor
Sosyal yardım ödeneklerindeki söz konusu artışlarla yaşlı aylığının 1.536 TL’den 1.997 TL’ye yükseldiği paylaştı. Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşlarınsa aylığı 1.226 TL’den 1.594 TL’ye çıktığı belirtti.
Yanık, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığının da 1.840 TL’den 2.392 TL’ye yükseldiğine işaret etti. Ayrıca 18 yaş altında engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığının 1.226 TL’den 1.594 TL’ye çıktığına dikkat çekti.
Evde Bakım Yardımı’nın aylık ortalama 560 bin engelli vatandaşa yapıldığını vurgulayan Yanık, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için bu yardımın 3.336 TL’den 4.336 TL’ye yükseldiğini aktardı.
Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Sunulacak
Türkiye Yüzyılı Vizyonu’na işaret eden Yanık, bu çerçevede toplum vizyonu ile hareket edildiğini açıkladı. Bahsi geçen kapsamda 2022 yılı içerisinde toplam 18 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nda bulunulduğunu anımsattı.
İhtiyaç sahibi ailelere çocukları için Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti sunulduğuna da değinen Yanık, çocukların öncelikle aile yanında desteklenmesi ilkesinin esas alındığının altını çizdi.
SED hizmeti ile çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarınınsa ortalama 2.337 TL’den 3.038 TL’ye yükseldiğini vurguladı. Koruyucu ailelere ise çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması 3.644 TL’den 4.853 TL’ye çıkarıldığını bildirdi.
Uygulanmakta olan sosyal hizmet modellerinin düşük gelirli birey ve ailelerin ihtiyaçlar doğrultusunda yardımda bulunulacağını ifade etti. Dezavantajlı durumdaki bireylerin çeşitli hizmet ve sosyal yardım modelleri ile desteklendiğini kaydetti.