Güney Kore’nin ulusal varlık fonu Korea Investment Corporation’ın CEO’su, en büyük iki ekonomi arasındaki anlaşmazlığı çözmenin kolay olmayacağını söyledi. Varlık fonunun CEO’su Heenam Choi, gelişmekte olan piyasalardaki ekonomik problemler ile ABD – Çin arasındaki ticaret savaşının bir sonraki mali kriz riskini artırdığını dile getirdi.
İlaveten CEO, ticari gerilimlerin tırmanması ve Çin ihracatının ABD tarifelerinden ciddi şekilde etkilenmesi durumunda, bunun önünde sonunda Güney Kore ekonomisini de etkileyeceğini kaydetti. Küresel ekonomi için en büyük tehdidin Trump mı FED mi yoksa gevşek para politikaları mı olduğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanırken, Güney Kore varlık fonundan gelen bu açıklamalar dikkat çekti.
Güney Kore’nin ulusal varlık fonu Korea Investment Corporation’ın CEO’su, bir sonraki finansal krizin olası nedenleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.Singapur Zirvesi’nde konuşan Heenam Choi, gelişmekte olan piyasalar ile ABD – Çin ticaret anlaşmazlığının bir sonraki mali kriz riskini artırabileceğini söyledi. Küresel ekonomi büyümeye devam ederken, FED ile diğer merkez bankalarının para politikalarını sıkıştırmaya yönelmelerinin bazı gelişen piyasalarda ani bir likidite sıkışıklığına yola açabileceğini dile getirdi.
İlaveten Korea Investment Corporation’ın geçtiğimiz yılın sonunda 134.1 milyar dolar civarında varlık yönettiği ve bunun portföyün hükümet fonunun yönetim ekibinin küresel ekonomiyi yakından takip etmesi gerektiği anlamına geldiği kaydedildi. ABD’nin faiz oranlarının halihazırda yükseldiği ve merkez bankalarının 2008 krizi sonrasında benimsedikleri bazı kolay politikalarından uzaklaşmaya başladıkları vurgulandı.
ABD – Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının sonunda çözüleceğine inananlarının aksine bu konuda pek iyimser olmadığını bildiren Choi, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret çatışmasını çözmenin pek kolay olmayacağını aktardı. Sonuçta Çin Güney Kore’nin en büyük ticaret ortağıydı ve ihraç edilen ürünlerin çoğu Pekin tarafından ilenip dünyanın geri kalanına satılan orta ölçekli ürünlerden oluşuyordu.
Bununla birlikte Choi, küresel finansal krizden 10 yıl sonra dünya ekonomisinin öncekinden daha güvenli olduğunu ve bir sonraki krizle başa çıkmaya hazırlandıklarını da söyledi.
Bu yorumun özellikle de son 10 yılın büyük bölümünü ekonomilerini daha güçlü hale getirmek için uğraşan gelişen pazarlar için geçerli olduğunu vurguladı. Ve düşüncesini; “dış şoktan etkilenen birkaç ülke olmasına rağmen gelişen piyasalar güvenlik ağına sahip olmak açısından çok hazırlıklılar” sözleriyle anlattı.
Aslında Güney Kore’nin Maliye Bakanı da Temmuz ayında yaptığı açıklamada; etkinin küresel piyasalara yayılması halinde ticaret savaşının ülkenin ihracata bağımlı ekonomisinde ciddi gerilemelere yol açabileceğini bildirmişti. Aynı zamanda Ticaret Bakanlığı ticaret anlaşmazlığının hem olumlu hem de olumsuz etkilere neden olabileceğini çünkü belli başlı Çin ürünlerinin yerini Kore ihracatının alabileceğini öne sürmüştü.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.