
Altın piyasasındaki hareketliliğin ardından yatırımcı ilgisi bu kez gümüşe yöneldi. Ons gümüş geçen hafta 50 doları aşarak tarihinin en yüksek seviyesini görürken, bugün 53,61 dolar ile rekor tazeledi.
Rekor sonrası ons gümüş TSİ 16:10 sularında yüzde 3,14 düşüşle 50,65 dolarda seyrediyor. Yılbaşından bu yana yüzde 75,56 getiriye işaret ediyor.
Gram gümüş ise aynı dakikalarda yüzde 3,16 düşüşle 68,11 TL’de seyrederken, öğleden önce 72,14 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü. Yılbaşından bu yana yüzde 106,81 getiriye işaret ediyor.
Invesco’dan Paul Syms, “Altındaki sert yükseliş yatırımcıyı diğer değerli metallere yöneltti. Gümüş hem değer saklama aracı hem de sanayide yaygın kullanım alanına sahip,” dedi. Syms, özellikle elektronik ve yenilenebilir enerji teknolojilerindeki talebin fiyatları desteklediğini vurguladı.
Solomon Global’den Paul Williams ise “Yapısal arz açığı, rekor düzeyde sanayi talebi ve yeşil enerji yatırımları fiyatları yukarı taşıyor. Bu, 1980’deki spekülatif ralliden farklı; bu kez temel dinamikler güçlü,” ifadelerini kullandı.
Williams’a göre; gümüş, elektrikli bileşenler, güneş panelleri ve yapay zeka çiplerinde kritik öneme sahip. Bu nedenle fiyat artışının 2026’ya kadar sürebileceği düşünülüyor.
“Gümüş hâlâ altına göre ucuz. Mevcut koşullarda 100 dolar seviyesi gayet mümkün” diyen Williams, yükseliş trendinin erken aşamalarında olunduğunu belirtti.
BNP Paribas Fortis’ten Philippe Gijsels de benzer şekilde gümüşün 100 doların üzerine çıkabileceğini savundu ve “Yatırımcılar artık enflasyon, belirsizlik ve para arzı artışına karşı reel varlıklara yöneliyor. Bu rallinin henüz başındayız,” dedi.