403 sayfadan oluşan 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan programda birçok alanda hedef başlıkları yer aldı.
Bunlar arasında; işsizlik, büyüme, istihdam, yatırım, enflasyon, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler, otomotiv, inşaat, konut, tarım, çevre, güvenlik, eğitim, sağlık, kültür-sanat, aile ve kadın, enerji, para politikası, kur politikası ve bankacılık bulunuyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda herkesin güvenli ve dayanıklı altyapı hizmetlerine sahip konutlara ulaşması sağlanacak. Programda sisteme kayıtlı konut sayılarına da yer verilirken, konut stoğunun ortadan kalkmasını sağlayacak adımlardan bahsedildi.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde yer alan toplam konut sayısı Eylül ayının sonu itibarıyla 38,4 milyon oldu.2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında; yaşanabilir, güvenli, ekonomik olarak karşılanabilir, dayanıklı, iklim değişikliğine dirençli, temel altyapı hizmetlerine sahip konutlara erişimi sağlanacak.
Nüfus artışı, kentleşme ve doğal afetlerden kaynaklanan konut ihtiyacının giderilmesi, yerleşmelere göre belirlenerek de stokların eritilmesi hedefleniyor.
Konut stoklarının belirlenebilmesi için sürekli analizlerin yapılmasını sağlayacak çalışmalara başlanacak. Bu kapsamda Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ile Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nden (MERSİS) alınan veriler, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ninkilerle (TAKBİS) karşılaştırılacak.
Arzdaki fazlalık ile toplam konut açığı kapansa da arz-talep dengesinde bazı uyumsuzluklar bulunuyor.Konut sektöründeki değişimlerin yakından izlenmesi, arz, talep ve stok verilerinin net bir şekilde belirlenmesi amacıyla çalışmaların sürekli yapılması ve güvenilir veri altyapı sisteminin güçlendirilmesi sağlanacak.
Bu doğrultuda konuttan sorumlu birimler arasında koordinasyon mekanizması kurulacak. Bunların işbirlikleri belirlenirken kullanılacak usul ve esaslar oluşturulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dar ve orta gelirli vatandaşlar için 250 bin sosyal konut yapımı üstlenirken, TOKİ’nin üreteceği sosyal konut sayısı da 105 bine çıkarılacak.
Tapu işlemlerinde değer artışları ve fiyatların tespit edilmesi için bilgi merkezleri kurulacak. Okul binaları daha güveli, yüksek kalite mimaride ve çevreye uyumlu bir şekilde inşa edilecek. Afet riski taşıyan binalarda yeniden yapım faaliyetleri başlatılacak.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.