
Şirketler, ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı karşılıklı gümrük tarifelerine karşı yapay zeka çözümlerine başvuruyor. Salesforce, ABD gümrük sistemindeki 20.000 ürün kategorisini anında işleyebilen yeni bir yapay zeka destekli ithalat uzmanı geliştirdi. Bu sistem, işletmelerin sürekli değişen gümrük tarifelerine uyum sağlamasına yardımcı oluyor.
Kinaxis gibi tedarik zinciri yazılımları sunan firmalar ise, üreticilerin ürün bileşenlerini analiz edip alternatif parçalarla maliyet senaryolarını simüle etmelerini sağlayan yapay zeka çözümleri sunuyor.
Wipro ise, büyük şirketlerin tedarikçi stratejilerini yeniden düzenlemesine, taşıma rotalarını optimize etmesine ve vergi yüklerini yönetmesine yardımcı olan yapay zeka araçları geliştiriyor.
Uzmanlar, bu belirsizlik ortamında yapay zekanın “parlama zamanı” olduğunu belirtiyor. Ancak AI, yalnızca bir destek aracı; ticaret politikalarının yerini alamaz. AI’nin başarısı, büyük ölçüde eriştiği verilerin kalitesine bağlı.
Tarifelerin neden olduğu tedarik zinciri karmaşası, AI yatırımlarını hızlandırıyor. Capgemini’ye göre 2025 yılı itibarıyla küresel yöneticilerin büyük çoğunluğu, yapay zekayı öncelikli yatırım alanı olarak görüyor.