
Singapur’da hem imalat hem de hizmet sektörlerindeki firmaların iş beklentileri, Covid-19 aşılarının etkisiyle olumluya döndü. EDB anketine göre; üreticilerin ağırlıklı olarak %36’sı 2020’nin dördüncü çeyreğine kıyasla bu yılın ilk altı ayında daha iyi iş koşulları beklerken, %4’ü ağırlıklı bir durumun kötüleşmesini bekliyor.
Üreticilerin %32’lik genel net ağırlıklı bakiyesi iş görünümlerinde iyimserken, anket 2020’nin başlarından beri imalat sektörü için ilk genel olumlu görünüme işaret etti.
İmalat sektörü, 2021’in ilk yarısında daha iyi küresel ekonomik beklentileriyle birlikte Covid-19 aşılarının ülkeler genelinde yaygınlaştırılmasının da yardımıyla daha iyi iş koşulları bekliyor. Üreticilerin 2020’nin dördüncü çeyreğine kıyasla Ocak-Haziran 2021 dönemi için olumlu bir iş durumu bekliyor.
Tüm üretim grupları, bir önceki çeyreğe kıyasla 2021’in ilk yarısında daha iyi iş beklentilerine sahip. Biyomedikal üretim kümelenmesi, Haziran 2021’de sona eren önümüzdeki altı ay içinde elverişli bir çalışma ortamı bekleyen firmaların %46’lık net ağırlıklı bakiyesi ile en iyimser olanıdır.
Kümelenme içinde ilaç segmenti, önümüzdeki altı ay içinde daha az tedarik zinciri kesintisi gibi daha iyi piyasa koşullarını bekliyor. Benzer şekilde tıbbi teknoloji segmenti yakın vadede hem Covid-19 hem de onunla ilgili olmayan tıbbi cihazlar için siparişlerin artmasını öngörüyor. Finans ve sigorta, rekreasyon, toplum ve kişisel hizmetler, yiyecek ve içecek hizmetleri, perakende ticaret, bilgi ve iletişim endüstrilerinin iş koşullarının Ocak-Haziran 2021’de bir önceki döneme göre iyileşmesi bekleniyor.
Konut ve gayrimenkul gibi sektörler ise ticari görünümlerinde daha az iyimser olmaya devam ediyor.
Finans ve sigorta sektöründeki firmalar, önceki 6 aya kıyasla Ocak-Haziran 2021 dönemindeki iş koşulları konusunda iyimser. Bunlar arasında bankalar ve sigorta şirketleri ticari görünümlerinde olumlu olduklarını açıkladılar. Perakende ticaret ile yiyecek ve içecek hizmetleri endüstrileri, yeniden açılışın 3. aşaması nedeniyle önümüzdeki aylarda iş durumunun daha olumlu olmasını bekliyor.
Perakendeciler, alışveriş merkezleri için kapasite sınırının artmasıyla daha iyi iş beklentileri öngörüyorlr. Benzer şekilde yiyecek ve içecek kuruluşları, bir grupta daha fazla yemek yiyen kişiye hizmet verilebildikçe iş durumunun iyileşeceğini düşünüyor.
Konaklama sektöründeki firmalar, iş durumunun Ocak-Haziran 2021 için daha az elverişli olmasını bekliyorlar. Otelciler, küresel seyahat kısıtlamaları nedeniyle talepte yavaş bir artış tahmin ediyorlar. Gayrimenkul sektörü önümüzdeki 6 ay için %-16 net ağırlıklı bakiye ile daha zayıf iş koşulları bekliyor. Özellikle ticari bina kiralamakla uğraşan firmalar, evden çalışma düzenlemelerine devam eden şirketler göz önüne alındığında bu tür alanlara yönelik talebin daha düşük olacağını öngörüyor.