Singapur’un ekonomisi, ülkenin çekirdek enflasyonu Ekim ayında bir miktar gerilemiş olsa da, küresel finansal kaygılardan kaynaklı daha fazla acıya maruz kalabilir. Singapur Para Otoritesi, zayıflayan talep ve süregelen enflasyonist baskılara atıfta bulunduğu bir açıklama yaptı.
Kurumdan yapılan açıklamada, şirketler, konut ve bankacılık sektörlerinde ülkenin finansal kırılganlığına yol açan uzun süreli risk faktörleri konusunda uyarılar yer aldı.
Enflasyonun Yüksek Kalması Bekleniyor
Son Finansal İstikrar Gözden Geçirme raporunda, “Zayıflayan dış talebin ortasında, Singapur ekonomisinin 2023′te trendin altında bir hıza yavaşlaması bekleniyor. Güçlü bir işgücü piyasası ve yüksek ithal enflasyondan devam eden geçişkenlikle desteklenen enflasyonun yüksek kalması bekleniyor.” ifadeleri yer aldı.
Küresel piyasalardan bulaşma riskine karşı uyarıda bulunan merkez bankası, ülkenin kurumsal, hanehalkı ve finans sektörlerinin önlerinde yatan makroekonomik zorluklar arasında temkinli kalması gerektiğini belirtti.
Açıklamada, acil riskin temel uluslararası fonlama piyasalarında potansiyel bir işlev bozukluğu ve banka dışı finansal kuruluşlar üzerinde hızla bankalara ve şirketlere yayılabilecek kademeli likidite baskıları olduğuna yer verildi.
Enflasyonda 14 Yılın Zirvesi Görüldü
Rapor, ülkenin Ekim ayı enflasyon baskılarında bir miktar gevşeme olduğunu bildirmesinden günler sonra geldi. Hala 14 yılın en yüksek seviyesinde olan Singapur’un çekirdek tüketici fiyat endeksi, Ekim’de yıllık bazda yüzde 5,1 artış kaydetti.
JPMorgan analistleri, çekirdek enflasyon seviyelerinin gelecek yılın ilk çeyreğine kadar yüksek kalmasını beklerken, takip eden okumaların daha fazla gevşeme göstereceğini tahmin ettiklerini belirtiyor. Bu tahmin gerçekleşirse, gelecek yıl sıkılaştırmaya daha az ihtiyaç olacağı kaydedildi.