Singapur’un Nisan ayında duyurduğu sahte haber yasası, bugün yürürlüğe girdi. Ülkenin İletişim, Enformasyon ve Ticaret İlişkilerinden Sorumlu Bakanı S. Iswaran da yasayla ilgili verdiği bir demeçte, tasarının serbest konuşmayı kontrol etmeyi değil, ona olanak tanımayı amaçladığını söyledi.
Yeni yasa uyarınca, Facebook ve Twitter gibi online medya platformlarının, Singapur hükümetinin yanlış olduğunu düşündüğü içeriklerde düzeltmeler yapması ya da onları kaldırması gerekeceği hatırlatıldı. “Online Sahtelik ve Manipülasyondan Korunma Yasası” olarak bilinen yasa, ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı nedeniyle eleştirilse de Singapurlu bakan, tersini iddia etti.
Iswaran, hedefin internetin doğru bilgi yaymasını teşvik etmek, böylece insanların uygun kanaatlere ve kararlara varmak için bunlara güvenebilmeleri olduğunu dile getirdi.“Bu küresel bir ortak alandır ve bu küresel ortak alandakilerden emin olmamız gerekir. Gördüklerimizin ve duyduklarımızın güvenilir olduğuna dair güveni artırıyoruz ve bu bilgiyi bilgiye dayalı kararlar vermek için kullanabiliriz.” diyen Iswaran, teknoloji şirketlerinin düzenleme için çağrıda bulunduğunu çünkü bunun kendi ortak çıkarlarına olduğunu ekledi.
Bir içerik parçasının güvenilir olup olmadığına kimin karar vermesi gerektiği yönündeki soruya ise hiçbir çözümün mükemmel olmadığının üzerini çizerek cevap verdi. “Teknoloji şirketlerinin karar vermesi gerektiğini söylersek, bunun için açık sakıncalar vardır. Hükümetlerin karar verdiğini söylesek, bunun hakkında da yorum yapılacaktır. Ve bunun yargı olduğunu söylerseniz, yine sorunlar olur.” ifadeleriyle dikkat çekti.
Sonuç olarak hükümetin ilk aşamada yürütme kolunun karar vermesini sağladığını ancak bunun da yargıçlar tarafından değerlendirilmesine izin verdiğini anlattı. Dolayısıyla bir anlaşmazlığın ortaya çıkması durumunda, bu mahkemelere taşınabilir ve hakim önünde bir karara varılabilirdi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.