Singapur Merkez Bankası (MAS), ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının bu yıl daha ılımlı seviyelerde olmasını bekliyor. Banka büyüme beklentilerinin sönük kaldığını bildirdi. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ekonominin bu yılın ilk çeyrekte yüzde 0,1 büyüdüğünü açıkladı.
kolayca yatırım yapın
Beklenti yüzde 0,6’lık bir büyüme olacağı yönündeydi. Aylık bazdaki daralma yüzde 0,7 olarak gerçekleşti ve böylece 2022′nin ikinci çeyreğinden bu yana ilk daralma kaydedildi.
MAS, küresel enerji fiyatlarındaki düşüş, gelişmiş ekonomilerde güçlü tüketim talebi ve Çin’de pandemi kısıtlamalarının kaldırılması ile birlikte 2023′ün ilk çeyreğinde küresel ekonomik aktivitenin beklenenden biraz daha dirençli olduğunu söyledi.
Büyüme Tahminleri Düşürüldü
Bununla birlikte, küresel olarak daha sıkı finansal koşulların, küresel yatırım ve üretim üzerinde yoğun bir sürüklenmeye yol açacağı bekleniyor. MAS ayrıca çoğu bölgesel ekonomide yeniden açılma talebindeki artışın yıl boyunca azaldığını belirtti.
Çin’in yeniden açılması sonrası MAS, anakaradaki toparlanmanın büyük ölçüde tüketim odaklı ve yerel hizmet piyasasına yönelik olmasını bekliyor. MAS açıklamasında, “Singapur’un ana ticaret ortaklarındaki büyüme, önceki iki yılda kaydedilen hızın altında, 2023′te daha yavaş olacak” ifadelerini kullandı.
Singapur ekonomisinin daha da daralması bekleniyor ve yüksek tüketici fiyatları ile faiz oranları harcamaları kısıtladığı için yerel büyümenin ılımlı olacağı tahmin ediliyor. MAS, 2022′deki yüzde 3,6′lık büyümeye kıyasla bu yıl yüzde0,5 ile yüzde 2,5 arasında büyüme bekliyor.
İmalat sektörü , 2022′de nominal GSYİH’nın yüzde 21,6′sı ile en büyük payı oluşturuyor. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın açıklamasına göre sektör, bir yıl öncesine göre ilk çeyrekte yüzde 6 daraldı. Bir önceki çeyrekte daralma yüzde 2,6 olarak gerçekleşmişti.
Sıkılaşma Politikasını Durdurma Sinyali
MAS ayrıca para politikasını sürdüreceğini ve Ekim 2021′den bu yana beş ardışık sıkılaştırma kararı serisini durduracağını duyurdu. Merkez bankası, enflasyonun hala yüksek olmasına rağmen sıkılaştırma hamlelerinin fiyat artışlarının ivmesini azalttığını açıkladı.
Açıklamada, “MAS’ın para politikası sıkılaştırmasının etkileri hala ekonomi üzerinde çalışıyor ve enflasyonu daha da düşürmesi gerekiyor” ifadeleri kullanıldı. Singapur, para politikasını faiz oranlarıyla değil, döviz kuru ayarlarıyla yönetiyor.
MAS, tüketici fiyatlarını besleyen birikmiş işletme maliyetleri nedeniyle enflasyonun önümüzdeki birkaç ay boyunca yüksek kalmasını bekliyor. Singapur’da enflasyon Şubat ayında yüzde 6,3 olurken, konaklama ve özel ulaşım maliyetlerini içermeyen çekirdek enflasyonu yüzde 5,5 ile 14 yılın en yüksek seviyesinde kaldı.
Enflasyonun bu yılın ikinci yarısında daha belirgin bir şekilde yavaşlaması ve yılı önemli ölçüde daha düşük kapatması bekleniyor. MAS, çekirdek enflasyonun 2023′ün sonuna kadar yaklaşık yüzde 2,5′e ulaşacağını tahmin etti.
Bu yıl için çekirdek enflasyonunun ortalama yüzde 3,5 ila yüzde 4,5, manşet enflasyonun ise yüzde 5,5 ila yüzde 6,5 arasında olmacağı tahmin ediliyor.