Singapur’da özel sektör koşullarının kötüleşmeye devam ettiği, ekonomik veri ve anketlerle ortaya koyulmuştu. Ülkede vakalar yeniden çift basamaklı sayılara ulaşırken, Singapur PMI Kasım’da da daralma göstermişti. Üçüncü çeyrekte %5,8 daralan ekonominin, aşı uygulamasıyla iyileşeceği yorumu geldi.
Buna karşın salgından önceki duruma geri dönmeyeceğini de ifade etti. CNBC’nin Squawk Box Asia programına konuşan Balakrishnan, “Bence yeni bir normalden bahsetmeliyiz. Yani evet, 2021’de iyileşme olacak, soru bu geri dönüşün ne ölçüde olacağı. Ancak bu bir yanılgı olacaktır, her zamanki gibi işimize geri döneceğimizi varsaymak çok tehlikeli olacaktır,” dedi. Yapay zeka ve robotik gibi teknolojinin dünyadaki işleri ile ekonomileri değiştireceğini açıklayan Balakrishnan, herkesin ekonomik yeniden yapılanmaya odaklanmak zorunda kalacağını ifade etti.
Başbakan Lee Hsien Loong hafta başında Singapur’un bu ay Pfizer ve BioNTech’in koronavirüs aşısının ilk sevkiyatını beklediklerini söylemişti. Lee, hükümetin farklı Covid aşıları satın almak için 1 milyar Singapur doları ayırdığını ve 2021’in üçüncü çeyreğine kadar ülkedeki herkes için yeterli aşıya sahip olmayı planladığını da belirtmişti.
Başbakan, aşıların milliyeti ne olursa olsun tüm uzun süreli sakinler için ücretsiz olacağını açıklamıştı. “Aşıların yaptırılması gönüllü olacak ve hükümet bakanları aşıların güvenli olduğunu göstermek için erken aşılanacak” açıklamasını da yapmıştı.
Balakrishnan, hükümetin Covid aşılarını ücretsiz yaparak, aşılanıp aşılanmama konusundaki kararda maliyetin bir faktör olmayacağını söyledi.Singapur’un aşılanmasını istediği nüfus yüzdesi için bir hedefi olmadığını da belirten Balakrishnan, “Şu anda belirli bir hedefimiz yok. Öyleyse bakalım nasıl gidecek, ben şahsen bu programa yavaş, kademeli ve aşamalı bir başlangıç yapacağımızı umuyorum,” ifadelerini kullandı.
Açık ve ticarete bağımlı bir ekonomi olan Singapur, pandeminin neden olduğu küresel belirsizliklerden ve Covid-19’u kontrol altına almak için kısmi bir kilitlenme sırasına azalmış faaliyetten dolayı ağır darbe aldı.
Salgına ek olarak, geçen yıl küresel ekonomik beklentileri azaltan belirsizlikler arasında ABD-Çin gerginliklerinin yoğunlaşması, ABD başkanlık seçimleri ve Ocak ayında bloktan ayrıldıktan sonra İngiltere’nin Avrupa Birliği ile gelecekteki ilişkileri yer alıyor.