Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Singapur, Dünya Ekonomi Forumu’nun 2019 Raporuna Göre En Rekabetçi Ülkelerde Birinci!

Dünya Ekonomi Forumu'nun (WEF) hazırladığı Küresel Rekabet Raporu'nun sonuçları en rekabetçi ekonominin Singapur olduğuna işaret etti.
Singapur, Dünya Ekonomi Forumu’nun 2019 Raporuna Göre En Rekabetçi Ülkelerde Birinci!
HABER GİRİŞ

Dünya Ekonomi Forumu (WEF) tarafından hazırlanan Küresel Rekabet Raporu’nun 2019 yılına ilişkin sonuçları açıklandı. 141 ülkeyi esas alan bu rapor, ülkelerin dijital becerileri ile iş yapma kabiliyeti gibi 103 temel göstergeyi ölçüyor.

Buna göre 2019 yılında dünya üzerindeki ekonomik ve teknolojik açıdan en rekabetçi ülkenin 84,8 puanla Singapur olduğu görüldü. Aynı raporda Türkiye’nin puanı 62,1 olarak kaydedilirken, ülkenin önceki yıllarda bulunduğu yer olan 61. sıra değişmedi.

Raporun sonuçlarına göre 2019’da Singapur dünyanın ekonomik ve teknolojik açıdan en rekabetçi ülkesi olurken, ulaştığı yüksek puanda kamu sektörü, iş gücü ve sahip olduğu altyapı büyük rol oynadı.

Singapur En Rekabetçi ÜlkeBöylelikle ülkelerin küresel rekabet sıralamalarını ortaya koyan raporda ABD birinciliği Singapur’a kaptırmış oldu. 83,7 puan ile ikinci sıraya yerleşen ABD’den sonra 83,1 puanla Hong Kong üçüncü oldu. Hollanda ise 82,4 ile dördüncü sırada yer aldı.

ABD 2018 yılındaki aynı raporda ekonomik ve teknolojik açıdan dünyanın en rekabetçi ülkesi konumunda birinci sıradaydı. Bu yıl birinciliğini kaptıran ABD’nin bu durumuna rağmen inovasyonun itici kuvvet olarak kaldığı raporda özellikle altı çizilen kısım oldu.

Rapor kapsamında bulunan diğer ülkelerden İsviçre rekabet sıralamasında bu yıl 1 sıra düşüş kaydederek 82,3 puan ile beşinci sıradaki yerini aldı. Altıncı sıraya yerleşen Japonya da aynı şekilde 1 sıra gerileyerek 82,3 puan ile altıncı sırada kaydedildi.

GCM Yatırım Banner
Euro Bölgesi’nin dev ekonomisi Almanya, rekabet sıralamasında bu yıl tam 4 sıra gerileme kaydetti. 81,8’lik puan ile yedinci sırada bulunan Almanya’nın bu durumu şaşkınlığa yol açtı.

Almanya 4 Sıra GerilediSıralamanın devamında 1 basamak çıkış kaydeden İsveç 81,2 puanla sekizinci sırada bulundu. 1 basamak gerileyenler arasında bulunan İngiltere, 81,2 puanla dokuzuncu sıraya adını yazdırdı. Onuncu sırada yer alan Danimarka’nın puanı ise 81,2 olarak kaydedilirken sıralamasında herhangi bir değişiklik olmaması dikkatlerden kaçmadı.

Söz konusu sıralamada Danimarka’nın ardından sırasıyla Finlandiya, Tayvan, Güney Kore, Kanada, Fransa, Avustralya, Norveç, Lüksemburg, Yeni Zelanda ve İsrail geldi. Rekabetçi ülkeler sıralamasında bu yıl 61. sırada yer alan Türkiye, sıralamasında herhangi bir değişiklik kaydetmedi. Fakat 0,5 puan yükselttiği puanı ile 62,1’e ulaştı.

100 üzerinden değerlendirilen puanlara göre Türkiye sağlık sektöründe 87,1 ve altyapı alanında 74 puana ulaştı. Bu iki alandaki sıralamarı sırasıyla 42 ve 49 olarak kaydedildi. Söz konusu raporda 2008 yılındaki küresel ekonomik krizin üzerinden 10 yıl geçtiği anımsatıldı.

WEF’in raporunda dünya genelindeki büyük merkez bankalarının piyasaya 10 trilyon doları aşkın likidite enjekte ettiği, fakat buna rağmen küresel ekonominin düşük ve sığ verimlilik artışında takılı kaldığı ifadesine yer verildi. Zayıf verimlilik ortamının etkin olduğu şu ortamda, merkez bankalarının bazı suçlamaları kabul etmesi gerektiği belirtildi.

Bu noktada yatırım öncelikli teşviklere dikkat çekilirken, özellikle durgunluğun hakim olduğu şu dönemde, bunun gelişmiş ekonomilerde  ekonomik büyümeyi yeniden canlı kılmak için oldukça uygun bir hareket olacağı savunuldu.

Rapor son olarak ülkelere; fırsat eşitliğini artırarak sağlamayı, adil bir rekabet ortamı oluşturmayı, vergi sistemleri ile sosyal koruma önlemlerinde güncellemeyi ve en önemlisi de rekabet artıran yatırımların teşviğini tavsiye etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın