
23 olan düşük ölüm sayısıyla dikkat çeken Singapur, koronavirüsle mücadele kapsamında yeni bir teşvik paketi açıkladı. Salı günü yapılan açıklamaya göre ekonomiyi desteklemek için açıklanan yeni paketin tutarı 33 milyar Singapur doları olarak bildirildi.
Bu, Güneydoğu Asya ülkesinin salgından bu yana dördüncü paketi olarak gelirken yeni paketin hükümetin GYSİH tahminlerini düşürdükten sonra açıklanması dikkat çekti.
Önceki üç teşvik paketiyle birlikte ülke işletmelerin ve hane halklarının koronavirüsün ekonomik etkisini yönetmesine yardımcı olmak için yaklaşık 100 milyar Singapur doları harcamış olacak. Maliye Bakanı Heng Swee Keat, bunun GSYİH’nin yaklaşık yüzde 20’si olduğunu söyledi.
Mayıs başında ekonomiyi yeniden başlatırken adım adım ilerleyeceğini açıklayan Singapur’daki toplam vaka 32 binin üzerinde.
Bununla birlikte 23 olan ölüm sayısıyla oldukça başarılı bir tablo sergiliyor. Yine de virüs, dünyanın geri kalanı gibi Singapur ekonomisini de kötü etkiliyor. Öyle ki Singapur Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Salı günü gayri safi yurtiçi hasıla büyümesi için tahminini yüzde 1 ila yüzde eksi 4 aralığından revize ederek yüzde 4 ila yüzde 7 daralma öngörüsünde bulundu.
Bu öngörü Singapur ekonomisinin yarım asırdan fazla zaman önceki bağımsızlığından bu yana en kötü daralmayla karşı karşıya kaldığını gösterdi.
Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’ndan Gabriel Lim, Covid-19 salgınının uzunluğu ve ciddiyetinin yanında hem küresel hem de Singapur ekonomisindeki toparlanma konusunda belirsizliğe atıfta bulundu.
Sonuçta dünyanın en açık ekonomilerinden biri olan Singapur, koronavirüs patlamasının ortasında küresel ticaret ve seyahatteki düşüşten ciddi şekilde etkilendi. 1965’te tam bağımsız bir cumhuriyet statüsüne kavuşan Singapur, o tarihten bu yana ek kötü yıllık daralmasını 1998’de yüzde 2,1 ile kaydetmişti.
Bu noktada hükümetin yeni tahminleri ekonominin en kötü daralmaya doğru ilerlediğine işaret etti. Ayrıca kötümser tahminler, bölgedeki başka yerlerde yaşanan olumsuz haberleri izledi. Örneğin Çin 2020 için yıllık büyüme hedefi belirlemezken, Japonya Nisan ayında tüketici fiyatlarının üç yıldan fazla bir süredir ilk kez düştüğünü gördü.

Hindistan Merkez Bankası ise GSYİH büyümesinin kırk yılı aşkın bir süre içinde ilk kez daralmasını beklediğini açıkladı.
Diğer taraftan Singapur büyümesi için yapılan aşağı yönlü revizyon, ilk çeyrek büyümesindeki toparlanmaya rağmen geldi. Bunun başlıca sebebi, elektronik üretiminde yaşanan düşüşün dengelenmesine yardımcı olan ilaç imalatındaki büyüme oldu. Yıllık bazda ise yüzde 0,7’lik daralma olduğu belirtildi.