
Kısa süre önce resesyona giren Hong Kong’da protestolar devam ederken JP Morgan, Singapur bankaları içine akan döviz mevduatlarının son aylarda oldukça sert yükseldiğini açıkladı.
Bu açıklamanın, yatırımcıları ve şirketleri paralarını başka bir yere taşımak için yönlendiren Hong Kong’da artan huzursuzluğun ortasında gelmesi pek şaşırtıcı olmadı. Nitekim birçok uzman daha önce, kargaşa nedeniyle bölgenin finans merkezi statüsünün tehdit altında olduğunu söylemişti.
Bununla birlikte Singapur da Hong Kong’daki huzursuzluğun doğrudan yararlanıcısı olduğu belirtiliyor.Zaten bazı bankacılar ve servet yöneticileri de müşterilerden fonlarını Singapur’a taşımak için daha fazla soru aldıklarını bildirdi. En son tahmininde Goldman Sachs, Hong Kong’un yatırılan mevduatlarda, Asya’nın önde gelen finans merkezi rolü için genellikle rakibi olarak görülen Singapur’a 4 milyar dolar kaybetmiş olabileceğini öne sürmüştü.
Singapur bankacılık sistemindeki döviz mevduatlarının son iki üç ayda keskin bir artış gösterdiğini söyleyen Harsh Modi; “finansal sektörden varlık akışlarında bir değişiklik olmasını beklemek makul” dedi. Ayrıca asıl sorunun yatırımcıların paralarını koymak için küresel merkez olarak Singapur’u mu yoksa Hong Kong’u mu düşündüğü olduğunu vurguladı.
“Sonuçta görünüşe göre düşündüğümüz şey, Asya’daki hangi finans merkezinin, sermayenin uluslararası ikametgahı olduğu. Bu Hong Kong mu Singapur mu? Benim açımdan, sanki daha çok Singapur gibi görünüyor. Şu an gördüğümüzden çıkan akış daha çok Singapur’un lehine görünüyor.” dedi. Bununla birlikte Modi, Singapurlu borç verenler için önemli bir riski Hong Kong’a maruz kalmaları olarak açıkladı.
Hong Kong’daki işletmelere verilen kötü kredilerle ilişkili kredi riskine atıfta bulunan Modi, Singapur bankalarındaki en büyük endişelerinin Hong Kong’un varlık kalitesi işi olduğunu bildirdi. Singapur’un üç en büyük bankasından hangisi hakkında daha olumlu olduğu sorusuna ise Modi, Hong Kong’a en az maruz kalan United Overseas Bank’ı göstererek yanıt verdi. DBS Bank ve OCBC Bank’ın Hong Kong’da perakende varlığının bulunduğunu ama UOB’nin bulunmadığını ekledi.