Pandemi yılı 2020’de yüzde 5,8 küçülen Singapur ekonomisi, ülke bakanlığından gelen açıklamaya göre bütçe sayesinde bu sonucu bildirdi. Singapur Maliye Bakanlığı (MOF) 2020’deki mali ve para politikaları olmasaydı ülke GSYİH’sinin yüzde 12,4’ten fazla düşebileceğini ve yerleşik işsizlik oranının yüzde 6,1’e yükselebileceğini açıkladı.
Bakanlık bugün, 16 Şubat’ta açıklanacak olan 2021 Bütçesi öncesinde 2020 Bütçe önlemlerinin Covid-19 ile mücadeleye etkisini değerlendiren bir rapor yayımladı.
Hükümet, 2020’de beş Bütçe için yaklaşık 100 milyar Singapur doları (GSYİH’nin yüzde 20’si) taahhüt etmişti.Bunun 75 milyar Singapur doları ekonomik destek, 10 milyar Singapur doları sosyal destek ve 13,8 milyar doları halk sağlığı önlemleri olarak gelmişti. MOF raporunda 2020 bütçesindeki Covid önlemlerinin işçilere, ailelere ve işletmelere önemli yardım sağladığını vurguladı.
100 milyar dolara yakın taahhüt edilen bütçelerin odak noktasının, COVID-19 durumu geliştikçe değişen ihtiyaçlara yanıt olarak geliştiğini belirtildi. Bütçe önlemlerinin uzun vadeli etkilerinin ancak daha uzun vadede gözlemlenebileceği söylenirken desteğin devam edeceği söylendi.
Singapur Para Otoritesi’nin tahminlerine göre 2020 bütçesi, yıllık GSYİH büyümesini 5,5 puan destekleyerek Singapur’un daha derin bir ekonomik durgunluğu önlemesine yardımcı oldu.Desteğin olmaması durumunda ekonominin yüzde 5,8 yerine yüzde 12,4 ya da daha fazla düşebileceği kaydedildi. Aynı zamanda İş Destek Programı (JSS) dahil olmak üzere toplam mali desteğin, 2020 ve 2021’de ortalama 155.000 işin kurtarılmasına veya yaratılmasına yardımcı olduğu tahmin edildi.
The Business Times’ın haberine göre Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Heng Swee Keat bugün yaptığı bir konuşmada; pek çok plan devam ederken, ilk bulguların tedbirlerin durgunluğun etkisini hafifletmeye yardım ettiği yönünde olduğunu söyledi. “İş kayıpları önlendi ve şoklar hafifletildi. İhtiyaç sahibi aileleri desteklemek için daha fazla yardım gitti, bu da eşitsizliği hafifletmek için bir şekilde ilerledi” dedi.