Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek’in gündeminde son günlerde tartışma konusu haline gelen Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na kaynak sağlanması için alınacak hizmet bedeli de vardı.
Bakan Şimşek, bu düzenlemenin amacının, Türkiye’nin savunma gücünü artırmak olduğunu vurguladı ve “Ülkemizin caydırıcılık kapasitesini güçlendirmek dışında bir seçeneğimiz yok. Savunma sanayimizde yürütülen 1000’den fazla yüksek teknoloji projesi var ve ek kaynak ihtiyacı doğdu. Bu nedenle, kaynak sağlamak adına yeni tedbirler geliştirdik” ifadelerini kullandı.
Yeni fon düzenlemesinin bütçe açıklarını kapatmak için değil, doğrudan savunma sanayine kaynak sağlamak amacıyla hazırlandığını belirten Şimşek, enflasyonu artıracak yeni vergilerden kaçındıklarını ve işlem bazlı ücretler yoluyla fon sağlama yoluna gittiklerini söyledi. Şimşek, “Bu fon bütçe dışı olacak, ve tüm gelirler savunma sanayine aktarılacak” ifadelerini kullandı.
Şimşek: Enflasyon Mayıs’ta Zirve Yaptı
Enflasyon konusuna da değinen Şimşek, enflasyonun Mayıs’ta zirve yaptığını, ancak o günden bu yana 26 puanlık bir düşüş yaşandığını belirtti. Hizmetler sektöründe enflasyonun daha yavaş bir hızda düştüğünü ve kiralarda yüksek artışların etkisini sürdürdüğünü ifade eden Şimşek, enflasyonla mücadelede kalıcı iyileşmeyi tercih ettiklerini dile getirdi.
Bakan, mali disiplin konusundaki kararlılıklarının altını çizerek, bütçe açığının 2025 yılında yüzde 3,1’e düşürülmesinin hedeflendiğini belirtti.
Kira artışlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek yüzde 25’lik üst sınırın kalkmasıyla yeni sözleşmelerde yüksek oranlı artışların yaşandığını, ancak bir yıl sonra bu durumun baz etkisinden çıkacağını ifade etti. Deprem bölgelerinde 200 binin üzerinde konutun teslim edileceğini ve bu sayede konut arzının artırılacağını sözlerine ekledi.