Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirdiği sunumda, enflasyonla mücadele ve ekonomik hedeflere dair önemli mesajlar verdi. Şimşek, yönetilen fiyatların enflasyon hedefleriyle uyumlu şekilde belirleneceğini ifade ederek, enflasyonla mücadelede atılacak adımlara dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu ve çeşitli kamu kurumlarının 2025 bütçelerini görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş’un başkanlığında toplandı. Toplantıda, kurumların bütçe teklifleri, kesin hesap raporları ve Sayıştay değerlendirmeleri masaya yatırıldı.
Şimşek’ten Enflasyon Mesajları
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sunumunda yüksek enflasyonu “en önemli makro dengesizlik” olarak tanımlayarak, “Yönetilen fiyatlar, hedef enflasyonla uyumlu şekilde belirlenecek. Para politikasının gecikmeli etkileri önümüzdeki süreçte daha net hissedilecek” ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, yıllık enflasyonun Mayıs ayında zirve yapmasının ardından başlayan dezenflasyon sürecinin sürdüğünü belirtti ve son beş ayda yıllık enflasyonun yüzde 26,9 puan gerileyerek yüzde 48,6’ya düştüğünü vurguladı.
‘Kiralar ve Eğitimdeki Artış Enflasyonu Zorluyor’
Kira ve eğitim grubundaki yüksek fiyat artışlarının enflasyondaki düşüşü sınırladığını belirten Şimşek, “Kiralar için uygulanan yüzde 25’lik tavanın kaldırılması da bu etkiyi artırdı. Ancak Ekim ayında, 12 ay sonrası enflasyon beklentilerinin son iki buçuk yılın en düşük seviyesine inmesi olumlu bir göstergedir” diye konuştu.
Vergi yüküne ilişkin algılara da değinen Şimşek, Türkiye’nin toplam vergi yükü sıralamasında OECD ülkeleri arasında en düşük yüklerden birine sahip olduğunu ifade ederek, “Yüzde 20,8 ile 38 OECD ülkesi arasında üçüncü sıradayız. Bu oran OECD ortalamasında yüzde 34, AB’de ise yüzde 41,2 seviyesindedir” ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, küresel ekonomik koşullardaki iyileşmelerle birlikte 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitede toparlanma beklediklerini dile getirdi. Sunumu, enflasyona karşı alınan tedbirlerin ve gelecekteki ekonomik hedeflerin altını çizerek tamamladı.
Dezenflasyon ve Cari Açık İçin Mali Disiplin
Bakan Şimşek, düşük kamu borcuna rağmen mali disiplinin kararlılıkla sürdürüleceğini ifade ederek, “Dezenflasyonu desteklemek, kamu tasarruflarını artırmak ve cari açığı azaltmak için bütçe disiplinini sürdüreceğiz. Ayrıca, yapısal dönüşüm için mali alan yaratıyoruz” dedi.
Kayıt dışı ekonomiyi hedef alan adımlara da değinen Şimşek, “Kayıt dışı faaliyetlerin yarattığı haksız rekabeti gidermek ve devletin gelir kaybını azaltmak için gereken tedbirleri alıyoruz” açıklamasını yaptı.
Borçlanma politikasında risk yönetimine vurgu yapan Bakan Şimşek, ağırlıklı olarak TL cinsinden borçlanıldığını ve TL cinsi borcun stok içindeki payının 2023 sonuna göre 6 puan artırılarak yüzde 42’ye çıkarıldığını belirtti. Şimşek borcun vadesini uzatarak, vadesine bir yıl kalan borçların stok içindeki payını 6 puan azaltarak yüzde 17’ye düşürdüklerini ifade etti.
eğişken faizli borçlanmanın payını sınırlayan bir politika izlendiğini belirten Şimşek, “Merkezi yönetim borç stokunun yüzde 70’i sabit faizli borçlardan oluşuyor” dedi. Olumsuz piyasa koşullarına karşı likidite ve refinansman risklerini yönetmek için güçlü nakit rezervleri tutulduğunu sözlerine ekledi.