Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Şimşek, Stagflasyon Sinyali Veren İşsizlik Artışını Yorumladı

Ekonomistler, dün açıklanan işsizlik verileri üzerine Türkiye’de durumun iyiye gitmediği yönünde yorumlarda bulunurken Bakan Şimşek, “kısa vadeli olumsuz etki” dedi.
Şimşek, Stagflasyon Sinyali Veren İşsizlik Artışını Yorumladı
HABER GİRİŞ

Dün açıklanan resmi veriler, işsizliğin Türkiye’deki asıl ölçüsü olan geniş tanımlı işsizliğin yüzde 29,2’ye çıktığını ve bu oranın pandemi başındaki Nisan 2020 hariç tüm zamanların en yükseği olduğunu gösterdi. Ekonomist Dr. M. Murat Kubilay, artışı vurgulayarak, “Önümüzdeki 6-18 ay bu yüksek oranlar sürecek” öngörüsünde bulundu.

Mahfi Eğilmez ve Tunç Şatıroğlu gibi takip edilen isimler de verilerin ardından ekonominin gidişatına ilişkin karamsar açıklamalarla gündeme geldi. Eğilmez, ekonominin stagflasyona gittiğini söylerken Şatıroğlu, ekonominin stagflasyona değil resesflasyona girdiğini düşündüğünü belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ise işsizlik oranı ve cari denge grafiklerini paylaşarak işgücü piyasasında kısa vadeli olumsuz etkilerin görüldüğünü aktardı.

X hesabı üzerinden, “Programımızın dengelenme ve dezenflasyondaki olumlu sonuçlarının yanı sıra işgücü piyasasındaki kısa vadeli olumsuz etkilerini görüyoruz. İşsizlik oranı haziranda yüzde 9,2’ye yükseldi ancak bu yıl OVP’den daha düşük ve tek haneli işsizlik oranı öngörüyoruz.” ifadeleriyle açıklama yaptı.

Kalıcı refah artışı sağlamak için programı kararlılıkla uyguladıklarını belirten Şimşek, “İşgücü piyasasının niceliği kadar niteliği de önemlidir. Bu kapsamda verimlilik artışı, beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve dijital dönüşüme odaklanan yapısal reformlara ağırlık veriyoruz.” dedi.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.