Sandıkların kapanmasının ardından birinci parti konumu sarsılan AKP’de seçim hesabı ekonomi kadrolarını işaret etti. Seçimlerden hemen sonra Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı yapan iktidar kanadında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sözleri ise gündemde kalmaya devam etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün paylaştığı bayram mesajında Türkiye’nin gelecek 4 yılında seçimin olmayacağı mesajını açıkça verdi.
Bu mesaj, erken seçim ve Anayasa referandumuna kapıları kapatırken, sandık baskısından arınan Şimşek ve ekibinin kemer sıkmada ne kadar ileriye gideceği sorusunu akıllara getirdi.
Bu sorunun yanıtı, Gazete Pencere’den Nuray Babacan’ın yazısındaki satır aralarında kendini gösterdi. Şimşek’in gelecek döneme ilişkin tavrını paylaşan Babacan, MYK toplantısında yapılan konuşmayı yazdı.
Mehmet Şimşek’in parti yönetimine anlattığı yeni dönem kararlarında kemer sıkma politikaları ve maaş zammı öne çıktı.
Buna göre Bakan Şimşek, seçim baskısına rağmen emekliye beklenen zammı vermek istemedi çünkü “Bunu yapmak için Türkiye’nin yurtdışından yüzde 50’den fazla faizle borçlanması gerekecekti.”
Şimşek, bu senaryoda ise borç yükünün gelecek kuşaklara yansıyacağını “Böyle yaparsak gelecek nesilleri ipotek altına alacaktık. Buna izin veremezdik” sözleriyle paylaştı.
Bugünden İtibaren Bir Kuruş Yok!
Şimşek, göreve geldiği ilk günden itibaren kamuda tasarruf tedbirlerini yinelese de bütçedeki deliğin asıl nedenleri; ihaleler, desteklenen şirketler ve yüksek maliyetlerle yapılan alımlar olarak sıralandı. Bu tabloda Şimşek’in yorumu şu oldu:
“Kamuda tasarruf konusundan taviz vermeyeceğiz. Bugünden itibaren bir kuruş bütçe dışı ödenek verilmeyecek. Her kurum, bakanlık ve belediyeler, bütçelerinde öngörülen sınırların dışına çıkamayacak. Sadece fiziki gerçekleşmesi yüzde 60-70’in üzerinde olan yatırımlara ödenek verilecek. Bunun dışındakiler bekleyecek.”