Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 Aralık’ta İstanbul’da yaptığı konuşmada ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
kolayca yatırım yapın
Enflasyonu düşürmenin en büyük öncelikleri olduğunu vurgulayan Şimşek, 2025’in büyük ihtimalle yüzde 31 seviyelerinde tamamlanacağını kaydetti.
Bakan, “Bu sene Kasım itibarıyla yüzde 31 civarına indik bu seneyi muhtemelen bu civarda bitireceğiz. Seneye hedefimiz bunu yüzde 20’nin altına çekmek. Kira enflasyonu, eğitim enflasyonu yani hizmet enflasyonu hala yüksek seyrediyor ancak yüzde 97’den yüzde 44’e kadar düştü” dedi.
Net rezervleri son 2 yılda 118 milyar dolar artırdıklarını, Türkiye’nin risk primini 7,5 yılın en iyi seviyesine getirdiklerini açıkladı. Kur korumalı mevduatı 143 milyar dolar azalttıklarını söyledi ve Türkiye’nin bilançosunda 250 milyar dolardan fazla iyileşme olduğunu paylaştı.
Reform Hazırlıkları
Şimşek, “Kamu ihale reformu düşünüyoruz. İstisnaları kaldırmak istiyoruz. Tasarı hazır. Parti grubumuza verdik. Mali kuralları etkin hale getirecek reformlar yapacağız. Gelecek seneden itibaren de belli gelir düzeyinin altında olan ailelere pilot proje olarak destek programı sunacağız. Bu yapay zeka dönemine de hazırlık. 2027’den itibaren bu destek programını uygulamaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.