Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Aralık ayının başında askeri yönetim ilan etmeye yönelik başarısız girişiminin ardından Cumartesi günü yapılan bir oylama ile görevden alındı. Bu gelişme, ülkede siyasi bir krizin fitilini ateşledi. Yoon’un görevden alınmasının ardından anayasa gereği 60 gün içinde yeni bir başkanlık seçimi yapılması gerekiyor.
7 Aralık’ta yapılan ilk gensoru oylaması, Yoon’un partisi Halkın Gücü Partisi’nin (PPP) üyelerinin oylama öncesinde salonu terk etmesi nedeniyle 300 sandalyeli mecliste gerekli olan 200 oy barajına ulaşamamıştı. Ancak aradan geçen süreçte dengeler değişti.
PPP lideri Han Dong-hoon’un, Yoon’a karşı yapılan impeachment oylamasını desteklemesi ve partiden ayrılmasını tartışmak üzere bir etik komitesi kurulması çağrısında bulunması bu değişimde etkili oldu.
Tartışmalı Askeri Yönetim Girişimi
Yoon’un 3 Aralık’ta, 1979’daki askeri darbeden bu yana ilk kez askeri yönetim ilan etmesi büyük tartışmalara yol açtı. Başkan, bu adımı “özgürlük temelli anayasal düzeni korumak ve halkımızın özgürlük ve mutluluğunu çalan, Kuzey Kore yanlısı devlet karşıtı grupları temizlemek” amacıyla attığını savundu.
Göreve 2022 yılında başlayan Yoon Suk Yeol, özellikle eşi Kim Keon Hee’ye yönelik iddialar ve diğer skandallar nedeniyle sık sık eleştirilerin hedefi oldu. 3 Aralık’taki askeri yönetim girişiminin ardından onay oranı yüzde 17,3’e kadar düştü.
Muhalefet ve barışçıl protestocuların istifa çağrılarına rağmen Yoon, geri adım atmama konusunda kararlı olduğunu ifade etti. Ülkeden çıkış yasağı getirilen Yoon, 14 Aralık’ta yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, “Sonuna kadar savaşacağım ve geri adım atmayacağım” demişti.