Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Emine Erdoğan himayesinde başlatılan “Sıfır Atık” projesi kapsamında bugüne kadar elde edilen ekonomik kazanımlardan bahsetti.
Bakan, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik edip, kaynakların verimli kullanılmasını destekleyen proje kapsamında 2017 yılından bugüne kadar 45,5 milyon ton atığın dönüştürüldüğünü ifade etti.
Sıfır Atık Hareketinin Ekonomiye Katkısı Büyüyor
Twitter hesabından konuya dair bir de video paylaşımı yapan Özhaseki, altı yıl önce başlayan hareketle bugüne dek Türkiye’nin 96 milyar TL ekonomik kazanç elde ettiği bilgisini verdi.
Mesajına “Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlattığımız, dünyaya örnek olan Sıfır Atık hareketimizle, ortak evimiz dünyamızı yarınlarımızın sahibi çocuklarımız için koruyoruz” sözleriyle başlayan Mehmet Özhaseki, proje kapsamında elde edilen tasarrufları da sıraladı.
Hareket kapsamında 432 milyon ağacın kesilmekten kurtarıldığını, 4,9 milyon ton sera gazı salımının önlendiğini, enerji, su, petrol ve depolama alanı tasarrufunun sağlandığını sözlerine ekledi.
2023 Hedefi: Geri Kazanım Oranını Yüzde 35’e Yükseltmek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre ise Sıfır Atık hareketi ile bugüne kadar 25,4 milyon ton kağıt-karton ve 6,6 milyon ton plastik atık dönüştürüldü. Ayrıca 2,6 milyon ton cam, 0,7 milyon ton metal ve 10,2 milyon ton organik ve diğer atıkların geri dönüştürülmesi sağlandı.
Bakanlık tarafından lisans almış işletmelerce işlenen atıkların geri dönüşümüyle 711 milyon metreküp su, 703 milyon kilovatsaat enerji, 108 milyon varil petrol tasarrufu ve 82 milyon metreküp depolama alanı sağlandığı belirtildi.
Bakan’ın paylaştığı videoda hareket ile 2016 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranının, 2023 yılı için yüzde 35’e yükseltilmesinin hedeflendiği ifade edildi.