
Önde gelen siber güvenlik firması McAfee, bugünkü raporunda büyüyen siber suç olaylarının artık dünya ekonomisine 1 trilyon dolardan fazlaya veya küresel GSYİH’nin yüzde birinden fazlasına mal olduğunu söyledi. Bunun da küresel zararı 600 milyar dolara yaklaştıran 2018 raporuna göre yüzde 50’den fazla olduğunun üzerini çizdi.
McAfee’nin anketine katılan şirketlerin üçte ikisi, 2019’da bir tür siber olay bildirdi ve olay başına ortalama maliyet yarım milyon dolardan fazlaydı. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) ile ortaklaşa yürütülen rapor, fikri mülkiyet hırsızlığı ve finansal suçun, siber kayıpların en az yüzde 75‘ini ve şirketler için en büyük tehdidi oluşturduğunu söyledi.
Mali kayıpların ötesinde bildirilen hasarı da araştıran rapor, işletmelerin yüzde 92’sinin işleri üzerinde başka olumsuz etkiler hissettiğini ve bir siber olayın ardından çalışma saati kaybettiklerini gösterdi.
McAfee Kıdemli Başkan Yardımcısı Steve Grobman, rapora ilişkin şu ifadeleriyle dikkat çekti:
“Teknikler geliştikçe, yeni teknolojiler tehdit yüzeyini genişlettikçe ve işin doğası ev ve uzak ortamlara doğru genişledikçe işletmelere yönelik siber saldırıların ciddiyeti ve sıklığı artmaya devam ediyor. 100 milyarlarca dolarlık küresel mali etki göz önüne alındığında siber olaylara müdahale etmek ve bunları önlemek için siber riskin kapsamlı etkisini daha iyi anlamaya ve etkili planlara ihtiyacımız var.”
Sonuçta rapora göre dünya ekonomisi şu anda her yıl siber suçlara 1 trilyon dolardan fazlasını kaybediyor ve bu 2018’de bildirilen rakamlara kıyasla yüzde 50’den fazla artışı ifade ediyor. Ayrıca 2019’da bir tür siber güvenlik olayı bildiren kuruluşların üçte ikisi ile tek bir şirketin ortalama maliyeti 500 bin doların üzerine çıktı.
McAfee araştırmacıları, artışın hem daha iyi ve daha doğru olay raporlama hem de daha iyi ve daha doğru siber suçlular ile açıklanabileceğini vurguladı. Bununla birlikte, günlük yaşamları ve işleri yürütmek için internete olan bağımlılığın artması (anket Nisan-Haziran 2020 arasında yapıldı) da artışta etken oldu.