
2020 yılı petrol piyasası için adeta bir karabasan oldu. Özellikle Nisan ayında West Texas Intermediate petrolü tarihinde ilk kez negatif tarafta fiyatlandı. Dünyayı etkisi altına alan ve 500 binden fazla insanın ölmesine sebep olan coronavirüs salgını, küresel petrol talebine sert darbe vurdu.
Fiyatlar bu doğrultuda düşerken, petrol üretici şirketler kuşkusuz ki en zararlı çıkan kesim oldu. 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk defa temettüsünü azaltan Royal Dutch Shell Plc. ikinci çeyrekte varlık değerini düşüreceğini duyurdu.
Shell, pandeminin yarattığı negatif etkiyle bilanço varlıklarını 15 – 22 milyar dolar arasında düşürmeyi planlıyor.Shell is writing down the value of its assets by as much as $22 billion as lower oil prices push the company to accelerate a shift away from fossil fuels https://t.co/wbWldGu1QW
— CNN Business (@CNNBusiness) June 30, 2020
Salgın hastalık dünya genelinde akaryakıta olan talebi tarihi dip seviyelere düşürürken, petrol devleri isimler başta olmak üzere sektörde etkilenmeyen kesim kalmadı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), piyasada bozulan dengeyi düzeltmek için günlük üretimi 10 milyon varil azaltmıştı.
Ancak tarihin en büyük kesintisi bile fiyatların tam anlamıyla toparlanmasına yardımcı olmadı. Çünkü bir taraftan halen artan vakalar ve ikinci dalga endişesi önümüzde oldukça belirsiz bir süreç olduğuna işaret ediyor. Emtia uzmanları uzun vadeli fiyat tahminlerini düşürürken, bu durum şirketlerin de karlılık oranını etkiledi.
Shell’in yılın ilk çeyreğinde net karı yaşanan olumsuzluklar nedeniyle %46 azaldı.
Şirketin net karı geçen yılın aynı döneminde 5,3 milyar dolarken, 2020’nin ilk üç ayında piyasa beklentisinden çok az daha fazla gelerek 2,9 milyar dolar açıklandı. RBC analist Biraj Borkhataria, petrol şirketlerinin açıkladığı rakamların yaşanan krizin ne kadar derin olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.
Shell’den gelen açıklamada petrol talebindeki düşüşün etkisiyle ürünlerdeki satış hacminin 3,5 veya 4,5 milyon varile gerilemesinin beklendiği söylendi. Bu miktar 2019’un ikinci çeyreğinde 6,6 milyon varildi.
Brent petrolün varili saat 14:46’da %1,19 ekside 41,34 dolardan işlem görüyor.
Küresel talepteki düşüşün etkisiyle Nisan ayında dip seviyeleri gören petrol fiyatları, Mayıs ayının sonundan itibaren işyerlerinin açılmasıyla birlikte hafif toparlanmıştı. Brent petrol 43 dolara kadar çıktıktan sonra fazla yükselemedi. Bunda halen devam eden salgının ve giderek artan vakaların etkisi oldu.
Şu dakikalarda %1,01 ekside 39,30 dolardan işlem gören ABD türü ham petrol son bir hafta içinde %0,56 oranında düşüş gösterdi. Analistler yukarı yönlü hareket isteğinin oluşması halinde 40,50 ve 41,50 seviyelerinin gündeme geleceğini söylüyor. Düşüşün devam etmesi durumunda ise 39,30 – 38,20 bandı izlenecek.
Shell’in Amsterdam Borsası’nda işlem gören hisseleri gelen haberlerin etkisiyle düşüş eğiliminde.
Royal Dutch Shell PLC Class A (RDSa) hisse başı fiyatı dün 14,85’ten kapandıktan sonra yeni güne yatay bir başlangıç yaptı. Gün içinde 14,44’e kadar gerileyen fiyatlar şu dakikalarda %2,10 ekside 14,55’ten işlem görüyor.
Şirketin hisseleri petrol piyasasındaki dalgalanmanın etkisiyle yıllık bazda %48,24 oranında değer kaybetti. Hisse başı fiyatı 2020’nin ilk ayında 27 Euro’nun üzerinde seyrediyordu. Pandeminin tüm dünyada artmaya başladığı Mart ayında 10 Euro seviyesine kadar inmişti.