14 Şubat Sevgililer Günü… Haftalık işlem günlerinde sona yaklaşırken, haftaya yüksek verimli giren Borsa İstanbul Çarşamba günü kazanımlarını iade etmeye başlamıştı. Dünkü işlemlerde de küresel piyasalara paralel beklenti üzerine endeksin açılışı %0.50 civarında primlenme ile gerçekleşmişti ancak ilk seansın ilerleyen saatlerinde grafiklerdeki renkler değişti. İkinci seansta koyulaşan kırmızı tonlar endeksin 101.646 puandan kapanmasına neden oldu.
kolayca yatırım yapın
13 Şubat Çarşamba günü dünya endekslerindeki performanslara bakıldığında Wall Street, gün içi vadeli piyasalarındaki hareketlerin hesaplanması ile pozitif öngörüsünü gerçekleştirirken; Dow Jones %0.46, S&P 500 %0.30 ve Nasdaq %0.08 primlendi. Son 30 yılının en iyi Ocak ayı performansını kaydeden ABD endekslerinde kritik seviyeleri kollam. Dow Jones 25 bin bandını aşarsa yükselişin sağılıklı olabileceğine değinmiştim. Beklenen hareket gerçekleşti ve endeks 25.5 bin seviyesinin üzerinde fiyatlanıyor.
Avrupa tarafına baktığımızda Fransa CAC 40 %0.35, Almanya DAX %0.37 ve İngiltere FTSE 100 %0.81 değerlendi. Asya’da ise Hong Kong’tan Hang Seng %0.26, Tokyo’dan Nikkei 225%0.02 değer kaybederken, Güney Kore KOSPI’si %0.16 değer kazanımı ile bölgesinden pozitif ayrışma sağladı.
Dolar TL Dar Bandın Üst Çizgisinde Hareket Ediyor
Amerikan doları Türk lirası karşısındaki seyrini dar bandın üst çizgisinde sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde hafif aşağı yönlerde (5,25 TL) seyreden kur son günlerde yükselme eğilimindeki hareketleri ile karşımıza çıkmakta. An itibarıyla 5,2828 seviyesinden işlemler gerçekleşiyor ve 5,28-5,29 seviyelerinin üzerindeki gün sonları ile 5,31-5,32’ler gündeme gelebileceği gibi bu senaryoda ise yukarı yönlü bir hareketten bahsedilebilir.
ABD Dolarını, ABD’nin ile ticaret hacmi en yüksek 6 ülke para birimine karşı değerlendiren Dolar Endeksi (DXY) geçtiğimiz günlerdeki hareketleri ile 97,0 seviyesini işaret etmişti ve beklenen hareket teyit edildi. 97,20 seviyesini gören endeks ABD Çin beklentilerine paralel hafifi gerileme kaydetti ve 97,09 seviyesinde grafikler çizmekte. Endeksin 20 günlük hareketli ortalaması 97,04 olarak karşımıza çıkıyor. Yani ABD dolarının performansı güçlü bir seyirde hareket ederken TL karşısında hafif bir zayıflık öne çıkıyor ve yakın bir zamanda ülkede seçimlerin yapılacak olması bu güçlü performansın TL reaksiyonunun seçim sonrası görülebileceğini düşündürüyor.
Borsa İstanbul Kayıplarını Telafi Edebilecek mi?
BIST Bankalar Endeksi argümanları için doların düşük performansı itici bir güç olarak algılanmıştı. Aynı zamanda bu hareket ters orantılı tarafa bakıldığında kura hassasiyetinin yüksek olduğu düşünülen hisse senedi SODA’da performansı zayıflatmıştı. XBANK 132.600 bandında, XUSIN ise 117.600 seviyelerinde grafikler çiziyor. Endeksler sırası ile 135k ve 120k seviyelerinin üzerinde göstereceği performanslarda daha ılımlı bir atmosfere girmiş olabilir.
BIST 100 endeksi Perşembe gününe %0.27 değer kazanımında girerek 101.924 puanda 09:55 verisini açıkladı. Endeks Ocak ayı ABD Merkez Bankası FED toplantısından önceki seviyelerine geri döndü. Geçtiğimiz haftalarda Çarşamba günü akşam yapılan açıklamada faizlerin sabit tutulması kararı ve seyrin korunacağına dair sinyaller TL ve Türk varlıklarını desteklemiş ve Perşembe gününde ciddi bir değerlenme ile 105 bin puan kaydedilmişti.
Dolar Endeksi’ndeki güçlenme ve petrol fiyatlarının arz kısıntısına dair açıklamalar ile tekrar 64 $ fiyatlarını görmesi gelişmekte olan ülke varlıklarının negatif ayrışmalarına kaynak görüldü. İlgili hisse senetlerinde pozitif görünüm elde edilirken, yer yer zayıflayan hisseler de endeksi aşağı yönde hareketlendirdi. Türk Hava Yolları üzerindeki satış baskısı son zamanlardaki düşüşler ile kaydedilen dip seviyelerin kırılmasına yol açarak THYAO’nun 13,80 TL/p’den kapanmasına neden olmuştu ve kağıt bugün 13,75 TL’den işlem almakta.
Teknik Veriler Negatif Güncellendi
Türk varlıklarında Ocak rallisinin ardından kar realizasyonları ile gevşeyen endekslere bakıldığında sürecin pek de şaşırtıcı olmadığı gözlenebilir. Sonuç olarak piyasanın amacı da düşük maliyetli alım, yükselince satımdır. 102.500 seviyesi yakından takip etmekte olduğumuz bir destek önemindeydi ancak bu seviye aşağı yönde kırıldı ve görülüyor ki kar alımlarına dair isteklilik hala devam ediyor. Küresel risk iştahındaki seyir hala devam ediyor bu da Türk piyasasını destekleyen bir faktör iken, satıcılı tahtaların ağırlığı 100.000-101.000 bandında çizilebilecek grafikleri işaret edebilir.
Sanayi tarafını destekleyebilecek ve hatta demir-çelik alanına dolaylı bir destekçi olabilecek haber ise ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Çin müzakereleri konusunda 1 Mart’ta sona erecek ateşkes sürecini (2 Mart’ta %25’e çıkacak ek vergi tarifeleri) 60 gün ötelemeyi düşünmesi oluyor. Diğer tarafta ise FED’in politikasını şekillendiren teması “bekle ve gör”ün hala canlı tutulması ve bu yıl içersinde sadece bir faiz artırımı ile 2020 içinde de yine bir faiz değişimi öngörülmesi dolara negatif yansıyabilecek GOU para birimlerine ise destekçi olabilecek potansiyele sahip.