Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Pazartesi günü 3 yıllık yol haritası niteliğinde olan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıkladı. 2020 – 2022 yılları arasını kapsayan dönemde ekonomi alanında atılacak adımların yer aldığı YEP içerisinde kıdem tazminatına dair herhangi bir bilgi bulunmazken, “köle işçilik” diye bilinen esnek çalışma modelinin getirilmesi tepkilerin yükselmesine sebep oldu.
Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatının kendileri için kırmızı çizgi olduğunu söyledi.Türkiye Tarım İşçileri Sendikası Eğitim Toplantısı’nda konuşan Atalay, ülkedeki hiçbir işçiyi ayırt etmediklerini ve herkesin sorunlarına aynı hassasiyetle yaklaştıklarını söyledi. Bakan Albayrak’ın açıkladığı YEP’te kıdem tazminatıyla ilgili tek kelimenin dahi geçmediğini belirtti.
Bu durumu ise “Her sene gündeme geliyordu, yüzlerce işçi ‘dur’ dememize rağmen emekli oluyordu. Kıdem tazminatı konusunda aynı noktadayız. Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimiz. Mevcut yapıdan temsil ettiğimiz insanlar razı.” şeklinde yorumladı.
Öte yandan programda kıdem tazminatının çıkarılıp “köle işçilik” olarak tanımlanan esnek çalışma modelinin girmesine tepki gösterildi. Sendikalar bu modele gelirlerinin düzenli olmaması, emeklerinin karşılığının alınmaması ve işyeri aidiyetinin kaybolması sebebiyle karşı çıkıyor.
İşçiler YEP’te yer alan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine ilişkin düzenlemelere tepki gösterdi. KÖİ yatırımlarına kısmen sınırlama getirileceğinin sinyallerinin alındığı programda, esnek çalışma modeline hız verileceği ve uygulamanın artırılacağı aktarıldı.
YEP’te kıdem tazminatı fonuna değinilmemesi tarafların mutabakat sağlayamadığı şeklinde yorumlandıKıdem tazminatı konusu sık sık gündemimizi meşgul ediyor. Yıllarca emek verip çalışan işçiler için çok önemli olan fona işveren tarafı biraz soğuk yaklaşıyor. Ekonomi yönetimi tıpkı İşsizlik Sigortası Fonu’nda olduğu gibi ihtiyaç halinde kullanılabilecek bir kaynak oluşturmak için yıllardır kıdem tazminatı fonunu kurmaya çalışıyor.
Geçtiğimiz yılda açıklanan YEP’te kıdem tazminat reformunun gerçekleştirileceğine dair bir ibare geçmişti. Fakat bu açıklama hem işçi hem işveren sendikaları tarafından tepkiyle karşılanmış, meydanlarda toplanan halk “kıdemime dokunma” sloganıyla gösteri düzenlemişti. Pazartesi günü açıklanan YEP’te bu konunun yer almaması ise sosyal tarafların bir anlaşmaya varamadığı düşüncesini doğurdu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.