Türkiye istatistik kurumu Salı günü Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre 2019 yılının Ağustos ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,86, bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,01 oranında artış gösterdi.
Yıllık bazda son 15 ayın en düşük seviyesinin kaydedilmesi piyasalarda olumlu yorumlanırken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bu düşüşün yurt içi üretici fiyat endeksindeki azalmaya bağlı olarak geliştiğini kaydetti. Söz konusu dönemde gıda enflasyonu yıllık bazda %17,22 seviyesine geriledi.
Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan çalıştay raporunda gıda enflasyonundan kaynaklanan fiyat artışlarının önüne geçilmesi için meyve ve sebze fiyatlarının mevsimlik ağırlıklandırılmış ortalamalara göre sepete dahil edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi’nin ortak çalışması olarak hazırlanan Yaş Sebze ve Meyve Çalıştay Raporu yayımlandı.Üreticiler, tüccarlar, hallerde çalışanlar, perakendeciler ve sektör temsilcilerinin fikirleri alınarak hazırlanan raporda gıda enflasyonunun TÜFE’deki etkilerini kontrol altına alabilecek önerilere yer verildi. Bunun yanında üretimi artırmaya yönelik görüşler ele alındı.
Hazırlanan çalıştay raporuna göre gıda enflasyonundan kaynaklanan fiyat artışlarının kontrol altına alınabilmesi için meyve ve sebze fiyatlarının enflasyon sepeti içindeki ağırlığının mevsime bağlı olarak düzenlenmesi gerekiyor.
Yapılan açıklamada özellikle turfanda ürünlerin ekonomik açıdan çok önemli bir değere sahip olduğu, yaz aylarında düşük maliyetle üretilen ürünlerin kış aylarında tüketime uygun şekilde muhafaza edilmesi gerektiği bildirildi.
Bunun için de şoklama, salamura yapma, dondurma, kurutma, fermente etme gibi teknolojilerin kullanılabileceği önerildi. Ek olarak fiyat artışları yapılırken ülkenin nüfus artışı, aldığı göçler, turist sayısı, sosyoekonomik özellikleri, üretim maliyetlerindeki artış ve tüketim alışkanlıkları gibi kriterlerin de baz alınması gerektiği önerildi.
Raporda rekabeti avantaja çevirmek için üretim kısmında stratejik politikaların devreye sokulması gerektiği aktarıldı.Üretime bağlı fiyat dalgalanmalarının önüne geçebilmek için üretim planlaması yapılması gerektiği belirtilen raporda, her alanda tabana inilmesinin önemine değinildi. Üreticilerin örgütlenmesinin şart olduğu ve desteklenmesi gerektiği belirtildi. Fide üretimi, tohum, savunma sanayi olmak üzere her alanda üretimi güçlendirecek politikaların geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.