Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Scope’tan Türkiye’nin Para Politikasına Dair Karamsar Yorum

Scope Ratings, Türkiye'nin mevcut para politikasına yönelik rapor yayımlayarak, seçime dair değerlendirmede bulundu. İşte detaylar...
Scope’tan Türkiye’nin Para Politikasına Dair Karamsar Yorum
HABER GİRİŞ

Kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Türkiye’nin mevcut politikasına yönelik rapor yayımladı. Buna göre ülkenin mevcut politika birleşiminin ağırlaştırılmış dış dengesizliklere yol açtığını kaydetti.

Scope Ratings, raporunda Türkiye’de yıllardır uygulanan geleneksel olmayan para politikalarının hükümeti yerli ve yabancı para cinsinden fonlama konusunda yerli bankalara bağımlı hale getirdiği bildirildi. Bunun yabancı yatırımcıların yerel sermaye piyasalarından çıkması nedeniyle gerçekleştiği ifade edildi.

“Para Politikası Önemli Riskler Oluşturuyor”

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB), düzenlemelerinin bankaları daha fazla devlet tahvili almaya zorladığı kaydedildi. Bir yıl öncesinde 10 yıllık lira tahvil getirilerinin yüzde 25’in üzerinde olduğu sonrasında yüzde 12’ye düştüğü bildirildi.

Raporda ayrıca Türkiye’deki bankaların 2008 lira krizi sırasında bile dış finansman sağlamayı ve dış borcun çoğunu çevirmeyi başardığı vurgulandı. Yenileme oranın 2021’in ortasından bu yana yüzde 100’ün altında olduğu kaydedildi.

Scope, para politikasındaki herhangi bir kademeli normalleşme banka portföylerinde büyük kayıplara yol açabileceğini bildirdi. Ülke ve bankacılık sisteminin kredi değerliliği arasındaki bu yakın ilişkiyi gevşetmesinin zor olacağı saptandı.

GCM Yatırım Banner

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerin yönelik değerlendirilme yapıldı. Seçimlerin sonucuna ilişkin belirsizlik göz önüne alındığında alışılmışın dışında ve verimsiz bir para politikasının sonuçlarının önemli riskler oluşturduğu bildirildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.