Almanya Başbakanı Olaf Scholz, NATO’nun Rusya ile 3. Dünya Savaşı’na yol açabilecek doğrudan bir askeri çatışmadan kaçınması gerektiğini söyledi. Şansölye, Der Spiegel’e verdiği kapsamlı bir röportajda Almanya’nın Ukrayna’ya ağır silah teslim etme konusundaki başarısızlığı konusundaki soruya verdiği bu yanıtıyla dikkat çekti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock dün yaptığı açıklamada ülkenin Ukrayna’ya ağır silahlar göndermeye açık olduğunu söylemişti. Böylelikle Almanya’nın Ukrayna’ya Rus saldırılarını püskürtme amaçlı silahları teslim etme konusunda isteksizliğine yönelik eleştirilere yanıt vermişti.
Ancak Scholz, eleştirileri yeniden üstüne çekecek açıklamalarda bulundu.Çünkü hükümetinin Rus saldırılarını savuşturmak için tanklar ve obüsler gibi ağır savaş alanı silahlarını Ukrayna’ya teslim etme konusundaki isteksizliği nedeniyle Scholz, yurt içinde ve yurt dışında giderek artan eleştirilerin hedefi oldu.
Eleştirilere rağmen Scholz, tank teslim etmenin neden nükleer savaşa yol açabileceğini düşündüğü sorulduğunda, Almanya’nın Ukrayna’daki savaşa ne zaman taraf olarak kabul edilebileceğini belirten bir kural kitabı olmadığını söyleyerek yanıt verdi.
“Bu yüzden her adımı çok dikkatli bir şekilde ele almamız ve birbirimizle yakın koordinasyon içinde olmamız çok daha önemli. NATO’ya yönelik bir tırmanışı önlemek benim için en önemli öncelik.” dedi.
Dolayısıyla yapılan anketlere odaklanmadığını ya da tiz çağrılardan rahatsız olmadığını belirtti. Bunun dramatik bir hatanın sonuçlarına katlanmaktan çok daha iyi olacağına işaret etti.
Ayrı bir gelişmede Scholz, Rusya’nın Ukrayna’da “özel bir askeri operasyon” olarak adlandırdığı şeye yanıt olarak Almanya’nın Rus gazı ithalatını derhal durdurmama kararını şöyle savundu:
“Gaz ambargosunun savaşı nasıl bitireceğini kesinlikle anlamıyorum. Eğer Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ekonomik tartışmalara açık olsaydı, bu çılgın savaşı asla başlatmazdı. İkincisi, bu parayla ilgiliymiş gibi davranıyorsunuz. Ancak bu dramatik bir ekonomik krizden ve kapılarını bir daha asla açmayacak olan milyonlarca iş ve fabrikanın kaybından kaçınmakla ilgili.”
Scholz, bunun sadece Almanya için değil, aynı zamanda Avrupa ve Ukrayna’nın yeniden inşasının gelecekteki finansmanı için de önemli sonuçları olacağını söyledi.