Dünya genelinde yükselen enflasyon, küresel endişenin artmasına neden oluyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, enflasyonun tarihi seviyelere ulaştığını söyledi.
Şansölye Olaf Scholz, durumu 1960’lar ve 70’lerdeki enflasyon kriziyle karşılaştırarak, Almanya’nın hayat pahalılığındaki tarihi bir artışla mücadele etmek için hızlı hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Alman lider, tüketicilerin acısını hafifletecek önlemler almak üzere işverenler ve sendikalar ile bir araya geldi. Scholz ortak çabanın amacının önümüzdeki haftalarda enflasyonla mücadele politikaları geliştirmek olduğunu söyledi.
Şansölye, “Mevcut kriz önümüzdeki birkaç hafta içinde bitmeyecek. Bu durumun öngörülebilir gelecekte değişmeyeceğine hazırlıklı olmalıyız. Başka bir deyişle, tarihi bir meydan okumayla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.
Alman hükümeti, Rusya’nın arzı kısmasının ardından artan gaz maliyetleri nedeniyle önlem alma çabalarını hızlandırıyor. Scholz, artan yaşam maliyetlerinin zengin ve fakir arasında daha derin bölünmeler yaratarak Alman toplumu üzerinde yıkıcı etkiler yaratabileceğini kaydetti.
Enflasyonda Savaş ve Pandemi Etkisi
Scholz, hükümet içinde verilecek desteğin türü ve nasıl finanse edileceği konusunda tartışmalar sürerken, gelecek yılın daha zor olacağını söyledi. Alman lider enflasyondaki mevcut sıçramaya ana neden olarak Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve uluslararası tedarik zincirlerindeki pandemi kaynaklı kesintileri gösterdi.
Euro Bölgesi’nde Mayıs ayında yıllık yüzde 8,1 olarak açıklanan enflasyon, Haziran’da 8,6’ya kadar çıktı. Bu tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Almanya’da yıllık enflasyon yüzde 7,6 seviyesinde gelmişti.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, geçtiğimiz günlerde 11 yılın ardından ilk kez faiz artırımı yapılacağının sinyalini vermişti. Diğer yandan ABD Merkez Bankası, (FED) Mart, Mayıs ve Haziran ayındaki toplantılarında faiz artırım kararları almıştı.