Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Savunma Sanayi İhracatı Yükselirken Sektör Hisseleri Geriliyor

Savunma ve havacılık sektöründe son dönemde yaşanan ihracat ve pay artışı sektör hisselerine yansımadı. Detaylar haberin içerisinde;
Savunma Sanayi İhracatı Yükselirken Sektör Hisseleri Geriliyor
HABER GİRİŞ

Savunma ve havacılık sanayii, Ocak-Mayıs döneminde ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 artırarak 2,2 milyar dolara ulaştı. Mayıs ayında ise ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59,3 artış gösterdi.

Yılın ilk aylarında yaşanan yavaş artış ve bazı azalışlar sektörde ihracat görünümüne dair tereddütler yaratmıştı. Ancak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Mayıs ayında 876 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Bu, yılın ilk beş ayında güçlü bir ihracat artışı sağladı. Yıllık bazda ise ihracat 5,7 milyar dolara ulaştı.

Savunma ve havacılık sanayiinde hem doğrudan savunma sanayi ürünleri hem de sivil havacılıkta anlaşmalar, off-set ve üretim siparişleri nedeniyle ihracat seviyesinin dalgalanma göstermesine rağmen yüksek seyretmesi bekleniyor.

Savunma sanayii ürünleri, bakım-onarım dışında uzun süreli tek seferlik alımlar olduğundan, yıllık ihracat tutarlarında diğer mal gruplarına göre daha yüksek iniş ve çıkışlar olabiliyor. Ocak-Mayıs döneminde savunma sanayiinin genel ihracat içindeki payı yüzde 2,1 olarak gerçekleşti.

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) verilerine göre 2022 yılında savunma ve havacılıkta 4,8 milyar dolar yurt dışı sipariş alınmıştı. 2023 raporu henüz açıklanmadı. Türkiye, savunma ve havacılıkta 2022’de 4,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişti.

GCM Yatırım Banner

TİM kayıtlarına göre 2023 yılında ihracat 5,5 milyar dolara ulaştı. Savunma ve havacılığın genel ihracat içindeki payı, genel ihracattaki yavaş artışla birlikte yükseliyor.

2022’de yüzde 2,2 olan pay, 2023’te yüzde 2,5’e çıktı. 2024’ün ilk beş ayı sonunda yüzde 2,1, Mayıs itibarıyla yıllıklandırılmış verilere göre ise yüzde 2,2 seviyesinde bulunuyor.

Savunma ve havacılık sektörünün son yıllarda gösterdiği performansın, gelecek birkaç yıl içinde artış yönünde ancak dalgalanarak devam etmesi bekleniyor.

Özellikle havacılık alanında, hem yurt içi hem de yurt dışı bazı önemli projelerin siparişinin verilmesi bekleniyor. Türkiye, 2023’te 5 milyar dolar ihracat sınırını aşmıştı. Uzun vadede Türkiye’nin 10 milyar dolarlık savunma ve havacılık ihracatı stratejisi bulunuyor.

Savunma Hisseleri Hareketleri

Borsada işlem gören savunma hisselerinden Aselsan (ASELS) yatırımcısına yıllık bazda yüzde 140,57 getiri sağlarken son dönemde düşüşe geçti. Aylık bazda yüzde 5,31 düşen ASELS payları bugün TSİ 16.50 itibarıyla yüzde 0,59 düşüşle 58,9 lirayı test etti.

Savunma şirketlerinden olan Otokar (OTKAR) ise hissedarlarına yıllık bazda yüzde 253,46 oranında kazanç sağladı. Hisse aylık bazda yüzde 16,67 yükselirken, haftalık bazda yüzde 2,65 oranında düştü. OTKAR payları bugün TSİ 16.53 itibarıyla yüzde 0,16 düşüşle 607,5 liradan işlem gördü.

2022 yılında borsaya giriş yapan savunma şirketi SDT Uzay (SDTTR) da dikkat çeken performansının ardından son dönemde değer kaybetmeye başladı. 2022 yılında pay başına 32 liradan halka arz olan SDTTR payları bugün TSİ 17.00 itibarıyla yüzde 0,09 düşüşle 283 lirayı test etti.

Mayıs 2024’te pay başına 32 liradan halka arz olan Altınay Savunma Teknolojileri A.Ş. (ALTNY) payları son dönemin yükselişiyle dikkat çeken hisseleri arasında yer aldı. Tavan performansıyla ilgi çeken ALTNY payları bugün TSİ 16.50 itibarıyla yüzde 10 düşüşle 90 lira olan taban fiyatını gördü.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın