Uluslararası güvenlik ve savunma alanında dünyanın en eski düşünce kuruluşu olarak tanınan RUSI – Royal United Services Institute, Çin telekomünikasyon ekipmanı sağlayıcısı Huawei’in İngiltere’nin 5G ağına katılmasına izin vermenin toy ve sorumsuz olduğunu söyledi. İngiliz savunma ve güvenlik düşünce kuruluşunun Huawei hakkındaki uyarıları dikkat çekerken, bu yorum Çinli şirketin üzerindeki baskıları artırdı.
Raporun, İngiltere’nin Huawei’i 5G altyapısından yasaklamayacağı şeklindeki haberlerin ardından geldiği görüldü. Sonuçta dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi olan Huawei, Çin hükümetinin ekipmanlarını casusluk için kullanabileceği iddialarıyla aylardır mercek altındaydı.
ABD de müttefiklerini, Huawei teknolojisini boykot etmeye çağırmış, teknolojinin yabancı iletişim ağlarını tehlikeye atabileceğinin üzerini çizmişti.Hükümet çalışanlarına Huawei ve ZTE ürünlerinin kullanımını yasaklayan Trump, bununla yetinmeyip müttefiklerini uyarmaya başlamış ve onları kendi tarafına davet etmişti. Ancak Shenzen merkezli şirket de Çin hükümeti de bu endişelerin asılsız olduğunu savunuyor, Huawei’in verilerini asla Pekin hükümetiyle paylaşmadığını ve paylaşmayacağını savunuyordu.
Fakat RUSI’nin raporundan da anlaşılacağı üzere Huawei ile ilgili endişelerde herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Royal United Services Institute tarafından yayınlanan raporda; “Huawei’in katılımına izin vermek en iyi ihtimalle saflık, en kötü ihtimalle de sorumsuzluktur” ifadeleri kullanıldı. Eski bir İngiliz diplomat ve Çin uzmanı olan raporun yazarı Charles Parton; “Çin siber saldırılarının tarihi yurtdışındaki Çin devlet müdahalesinin ayrılmaz parçasının çok çeşitli bilgilere ulaştığını göstermektedir” dedi.
Öte yandan, Financial Times Pazar günü bir İngiliz hükümet kurumu olan Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin bu tür güvenlik risklerinin azaltılacağı sonucuna vardığını yazmıştı. ABD İngiltere ve Almanya gibi ülkelere Huawei ekipmanlarını yerel altyapılarında kullanmamaları gerektiği konusunda baskı yaparken Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkeler Çinli teknoloji şirketine engel getirmişlerdi.
Alman İçişleri Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde verdiği demeçte; belirli bir 5G üreticisinin doğrudan hariç tutulması şu anda yasal olarak mümkün olmadığı ve planlanmadığı için şirketi yasaklamaya hazır olmadığını aktarmıştı. Oxford Üniversitesi ise araştırmaları finanse etmek için artık Huawei’den yeni bağış ve sponsorluk kabul etmeyeceğini duyurmuştu. Oxford sözcüsü Reuters’a verdiği demeçte; “Karar, son aylarda Huawei ileİngiltere işbirliğini çevreleyen halka açık endişelerin ışığında alındı. Umarız bu konular kısa sürede çözülebilir.” demişti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.